زخم چیست: انواع، مراقبت و درمان آن با پانسمان های پیشرفته

فهرست مطالب

آخرین مطالب

درباره ما

شرکت بنیان تجارت تجر در سال 2010 با هدف ایجاد تغییر و تحول در صنعت تجهیزات پزشکی فعالیت رسمی خود را آغاز نمود.

زخم و درمان ان با پانسمان های پیشرفته

زخم درواقع یک نوع گسستگی در قسمتی از بافت بدن می‌باشد. این گسستگی به شیوه‌های مختلفی رخ می‌دهد، که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به خراشیدگی، پارگی، بریدگی و یا سوراخ شدن انواع سوختگی با درجات مختلف، زخم های دیابتی حاد و مزمن و زخم های ناشی از تروما اشاره کرد.

زخم‌ها به دو صورت زخم‌های باز و بسته طبقه‌بندی می‌شوند. زخم‌های باز زخم‌هایی هستند که در آن‌ها سطح محافظ بدن (پوست یا غشاهای مخاطی) دچار گسستگی شده و اجازه ورود مواد خارجی و میکرو ارگانسیم های عفونی را به بافت‌ها را می‌دهند. درمقابل، در زخم‌های بسته، بافت‌های آسیب‌دیده در تماس با محیط بیرون قرار نمی‌گیرند و فرآیند ترمیم بدون ورود آلودگی صورت می‌گیرد.

زخم‌ها هم‌چنین براساس میزان آلودگی در چهار دسته مختلف قرار می‌گیرند، که شامل موارد زیر می‌باشند:

انواع زخم

زخم به دو نوع باز و بسته طبقه‌بندی می‌شود. زخم‌های باز، زخم‌هایی هستند که لایه‌های بیرونی پوست دچار آسیب می‌شوند، از این رو مواد خارجی به راحتی وارد بافت‌ها می‌شوند. از سوی دیگر، زخم‌های بسته، زخم‌هایی هستند که لایه‌های بیرونی پوست دچار صدمه نشده و بافته‌های آسیب دیده در معرض مواد آلاینده و میکروارگانیسم‌ها قرار نمی‌گیرند.

زخم‌ها به طور عمده به چهار دلیل ایجاد می‌شوند، که شامل خراش (ساییدگی)، پارگی، زخم جراحی، زخم سوختگی، زخم بستر، زخم دیابت و سوراخ شدگی و جداشدگی می‌باشند. امروزه جهت درمان زخم‌های باز از پانسمان‌های تخصصی استفاده می‌شود. انواع مختلفی از این نوع پانسمان‌ها موجود است، که هریک به شیوه‌ای متفاوت با فراهم کردن محیطی مرطوب برای زخم، باعث بهبودی و التیام آن می‌گردند.

درمان زخم سوختگی با پانسمان های پیشرفته

انواع پانسمان زخم

یکی از رایج‌ترین و مؤثرترین شیوه‌های مراقبت از زخم، استفاده از پانسمان است، که انواع مختلفی از آن‌ها موجود می‌باشد. این نوع پانسمان‌ها استریل بوده و محیط مرطوبی برای درمان زخم بستر فراهم می‌کند. هم‌چنین، استفاده از آن‌ها راحت بوده و نیاز به تعویض مکرر آن‌ها نیست.

از دیگر مزایای پانسمان های پیشرفته زخم می‌توان به کاهش درد، کنترل ترشحات زخم، کاهش التهاب زخم و آلوده نکردن آن با ذرات باقی مانده اشاره کرد. پانسمان (Dressing) نوعی بالشتک، گاز و یا پارچه سترون و فشرده است، که هدف استفاده از آن، مراقبت از زخم، جلوگیری از آسیب رسیدن به زخم و هم‌چنین کمک به بهبود آن است. با توجه به نوع زخم، از پانسمان‌های مختلفی برای آن استفاده می‌شود، که در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌شود:

اساس عملکرد آلژینات برپایه برهمکنش میان یون‌های کلسیم موجود در پانسمان با یون‌های سدیم موجود در زخم است، که آن را به ماده‌ای ژله مانند تبدیل می‌کند. این ماده ژله‌ای با فراهم کردن یک محیط مرطوب برای زخم باعث بهبودی آن می‌شود.

همان‌طور که بیان شد، پانسمان آلژینات برای زخم‌ها با ترشحات خیلی زیاد نظیر زخم‌های بسیار عمیق، زخم‌های فشاری شدید، و سوختگی‌ها کاربرد دارد. از این نوع پانسمان نمی‌توان برای زخم‌هایی که خشک بوده یا ترشحات آن‌ها کم است استفاده کرد، زیرا قدرت جذب بسیار بالای آن‌ها باعث ایجاد محیط خشک‌تری می‌گردند.

گیف پانسمان های کلسیم آلژینات
گیف پانسمان های هیدروکلوئید
گیف پانسمان های فوم
گیف پانسمان های هیدروژل

پانسمان شفاف

پانسمان‌های شفاف به دلیل ضخامت کم (نازک بودن) کاربرد آسانی دارد. این پانسمان از پلی اورتان ساخته می‌شود. یک طرف از آن‌ها خاصیت چسبندگی دارد که به پوست اطراف زخم می‌چسبد اما به خود زخم نمی‌چسبد. پانسمان‌‌های شفاف دارای مزایایی می‌باشند. یکی از ویژگی آن‌ها، انعطاف‌پذیر بودن آن‌هاست. علاوه بر آن، دارای خاصیت کشسانی می‌باشند. هم‌چنین، این نوع پانسمان شفاف بوده و می‌توان بدون برداشتن آن، زخم را وارسی کرد.

پانسمان زخم در منزل

پانسمان زخم اگرچه فرآیند ساده‌ای به نظر می‌رسد، اما گاهی اوقات اگر به صورت اصولی انجام نشود می‌تواند عوارض مختلفی نظیر عفونت به همراه داشته باشد و باعث تأخیر در فرآیند التیام زخم گردد. هم‌چنین، در مواقعی نیاز است پانسمان کردن برای افراد سالخورده و پیر که توانایی مراجعه به مراکز درمانی را ندارند صورت گیرد. در این شرایط بیان شده، پانسمان زخم بهتر است توسط افراد متخصص در منزل صورت گیرد.

بهترین روش پانسمان زخم

بسیاری اوقات افراد پانسمان زخم را خود در منزل به تنهایی انجام می‌دهند و از این طریق آن را درمان می‌کنند. اما، این سوال برای آن‌ها پیش می‌آید که پانسمانی که آن‌ها انجام داده‌اند بهترین روش پانسمان زخم بوده است؟ باید به این نکته توجه داشت که پانسمان غیراصولی زخم در بسیاری از مواقع می‌تواند باعث ایجاد عوارضی برای افراد شود، که از جمله آن‌ها می‌توان به ایجاد عفونت اشاره کرد. بنابراین، توصیه می‌شود پانسمان زخم تا حد امکان توسط افراد متخصص صورت گیرد.

پانسمان نمودن زخم

ملزومات درمان زخم 

ملزومات درمان زخم با توجه به نوع زخم متفاوت است. درصورتی که زخم جزئی باشد، از پانسمان، پد گاز استریل، نوار چسب پزشکی و پماد آنتی بیوتیک برای درمان آن استفاده می‌شود. اما، درمان زخم‌های جدی نیازمند مراقبت‌های ویژه است، تا از هرگونه عفونت زخم جلوگیری شود.

مراقبت و مدیریت درمان زخم با پانسمان 

با استفاده از پانسمان می‌توان از زخم، مراقبت و درمان آن را مدیریت کرد. پانسمان به عنوان پوششی بر روی زخم قرار می‌گیرد، که آن را دربرابر ورود میکروارگانیسم‌ها و مواد آلاینده محافظت می‌کند. هم‌چنین، محیط مرطوبی برای زخم فراهم می‌کند، که از این طریق باعث بهبودی آن می‌گردد. از مزایای استفاده از پانسمان می‌توان به جلوگیری از عفونت زخم، جذب ترشحات و خون و محافظت در برابر آسیب‌های فیزیکی اشاره کرد.

عوارض و مشکلات زخم ها

یکی از مهم‌ترین عوارض زخم، عفونت است. هم‌چنین، درمواردی که اعمال فشار مستقیم جهت جلوگیری از خون‌ریزی عمل نکند، خود باعث ایجاد مشکلاتی می‌گردد. وجود علائمی چون افزایش ترشحات، وجود چرک با بوی نامطبوع و رنگ نامتعارف، داشتن تب و عدم بهبودی زخم نشان دهنده عفونت زخم هستند.

پیشگیری از عفونت زخم

یکی از مؤثرترین روش‌های پیشگیری از عفونت زخم، استفاده از پانسمان است. پانسمان علاوه بر اینکه محیط مرطوبی برای بهبودی زخم فراهم می‌کند، از ورود میکروارگانیسم‌ها و دیگر آلاینده‌ها به زخم جلوگیری می‌کند. علاوه بر آن، پانسمان کردن به محافظت از زخم در برابر عفونت کمک می‌کند.

ویژگی های یک پانسمان ایده‌آل برای زخم بستر 

یک پانسمان ایده‌آل جهت درمان زخم بستر باید ویژگی‌های زیر داشته باشد:

  • استفاده از آن آسان باشد.
  • ترشحات موجود در زخم را جذب کند.
  • هنگام برداشت پانسمان، بقایای آن به زخم نچسبد.
  • باعث ایجاد آلرژی یا حساسیت برای افراد مصرف کننده نشود.
  • زخم را در برابر آسیب‌های مکانیکی و فیزیکی محافظت نماید.
  • به صورت استریل شده بوده و فاقد هرگونه میکروارگانیسم باشد.
  • بتواند با فراهم کردن محیطی مرطوب برای زخم، باعث درمان آن شود.
  • در اندازه‌های مختلف موجود بوده و از نظر قیمت، مقرون به صرفه باشد.
  • گازهای مختلف نظیر هوا، اکسیژن، وغیره توانایی عبور از آن داشته باشند.
  • اجازه ورود به هرگونه مواد خارجی نظیر آلاینده‌ها و میکروارگانیسم‌ها را ندهد.

سوالات متداول

مهمترین نکات حین انجام پانسمان زخم چیست؟

هنگام پانسمان زخم می‌بایست به نکاتی توجه کرد، که در زیر به آن‌ها اشاره شده است:
·        هنگام پانسمان کردن می‌بایست از عطسه یا سرفه کردن اجتناب کرد، زیرا این موضوع به آلوده شده زخم منجر می‌گردد.
·        در صورت عدم دسترسی به سرم، می‌توان مقداری نمک را در آب جوشیده خنک شده (مقدار 9 گرم نمک در یک لیتر آب) حل کرد و برای شستشوی زخم از آن استفاده کرد.
·        از پنبه برای پوشاندن یا تمیز کردن زخم استفاده نکنید، زیرا پرزهای پنبه به زخم می‌چسبند.
·        درصورتی که زخم، خون‌ریزی شدیدی داشته باشد ابتدا باید آن را کنترل کرد و اگر فاصله بین لبه‌های زخم زیاد باشد، جهت تسریع در بهبودی آن، زخم را بخیه بزنید.
·        اندازه پانسمانی که برای زخم استفاده می‌شود باید متناسب با اندازه زخم باشد و آن را کاملاً بپوشاند.
·        جهت استفاده از پماد آنتی بیوتیک، دستور پزشک الزامی می‌باشد.
·        جهت مدیریت درمان زخم بهتر است از پنس استفاده شود. درصورت عدم دسترسی به این وسیله و مدیریت زخم با دست، باید دست‌ها را کاملاً با آب و مواد شوینده شستشو داد و دستکش پوشید. هم‌چنین، از تماس دست با قسمتی از پانسمان که قرار است روی زخم قرار گیرد باید خودداری کرد.

چگونه زخم پانسمان را در خانه انجام دهیم؟

پانسمان نمودن زخم از چندین مرحله تشکیل می‌شود، که شامل موارد زیر می‌باشند:
1.      ابتدا زخم را با استفاده از یک پارچه یا دستمال تمیز به آرامی فشار دهید. انجام این عمل به لخته شدن خون و متوقف شدن خون‌ریزی کمک می‌کند.
2.      پس از آماده کردن لوازم مورد نیاز جهت پانسمان کردن، دست‌ها را با آب گرم و صابون شسته و آن‌ها را باید ضدعفونی کرد. پس از خشک کردن کامل دست‌ها، می‌بایست دستکش استریل پوشید.
3.      در صورت وجود پانسمان بر روی زخم، آن را با احتیاط برداشته و مجدد دست‌ها را شستشو داده و ضدعفونی باید کرد.
4.      زخم و محل آن را با استفاده از سرم و گاز استریل کاملاً شستشو داده و تمیز کنید.
5.      پس از خشک کردن کامل زخم و محل آن، پانسمان زخم را روی آن قرار داده و آن را ببندید.

زمان مناسب مراجعه به پزشک چه موقع است؟

اگرچه پانسمان بسیاری از زخم‌ها در منزل امکان‌پذیر است، اما در مواقعی نیاز است افراد جهت درمان زخم به پزشک مراجعه کنند، که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است:
·        درصورتی که عمق زخم بیشتر از 2 سانتی‌متر باشد.
·        اگر خون‌ریزی با اعمال فشار متوقف نشود.
·        درصورتی که زمان خون‌ریزی بیش از 20 دقیقه طول بکشد.
·        اگر خون‌ریزی اتفاق افتاده در تصادفات و سوانح جدی باشد.
·        اگر زخم دارای محتوی عفونی شده باشد
·        اگر بیمار دارای دیابت یا بیماریهای متابولیکی و یا سابقه شیمی درمانی و زخم سرطانی باشد
·        اگر از مدت زمان ایجاد زخم زمان زیادی سپری شده ولی بهبودی حاصل نشده است

بهترین زمان برای تعویض پانسمان زخم چه موقع است؟

بسته به نوع زخم، زمان تعویض آن متفاوت است. درصورتی که زخم از نوع مرطوب باشد، بهتر است در روز چندبار پانسمان آن را عوض کرد تا باعث ایجاد عفونت برای آن نشود. اما، اگر زخم از نوع خشک باشد تعویض روزانه پانسمان کفایت می‌کند.

2 thoughts on “زخم چیست: انواع، مراقبت و درمان آن با پانسمان های پیشرفته

  1. شیرین گفت:

    سلام وقت بخیر
    من پسرم دچار سوختگی شده و پزشک هم بردم ولی هنوز خوب نشده این نوع پانسمان ها در درمان سوختگی تاثیر داره ؟
    و اینکه خودم میتونم از اینها رو خرید کنم و استفاده کنم یا اینکه حتما باید پزشک تجویز کنه

    1. تجهیزات پزشکی بنیان تجارت تجر گفت:

      سلام وقت بخیر دوست عزیز
      به منظور درمان سوختگی در منزل باید به این نکته توجه نمود که برخی از سوختگی های درجه یک که سطح آسیب جزئی است و لایه های زیرین جلدی را درگیر نکرده و احتمال عفونت نیست، امکان پذیر است.
      برخی از پانسمان های هیدروژل و هیدروکلویید در درمان این عارضه کاربرد دارند، ولی توصیه میکنیم که اگر فرایند درمان طولانی شده است حتما با درمانگران زخم مشورت گردد.
      آشنایی با پانسمان هیدروژل
      آشنایی با پانسمان هیدروکلویید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست‌های مرتبط

لوله تراشه

لوله تراشه چیست؟

لوله‌ای بلند و باریک که با قرارگیری درون نای راهی برای ورود اکسیژن و دیگر گازها به بدن فراهم می‌کند. این تعریف ساده‌ای از لوله تراشه بود، ابزاری پزشکی که جان خیلی از بیماران تنفسی بدان وابسته است.

تروکار لاپاراسکوپی چیست؟

تروکار لاپاراسکوپی چیست؟ سالانه درحدود 15 میلیون جراحی لاپاراسکوپی در سراسر جهان انجام می‌شود. حقیقتی جالب که گویای نقش مهم

معرفی سوزن اسپاینال و چیستی آن

سوزن اسپاینال چیست؟

Spinal Needle سوزن اسپاینال چیست؟ با سوزن اسپاینال دیگر نیازی به بیهوشی نیست! آیا می‌دانستید امروزه روش‌هایی از جراحی وجود