ممکن است با علائم و نشانه‌های خاصی در بدن خود مواجه شده باشید که نگرانی شما درمورد ابتلا به سرطان یا بیماری خاصی افزایش داده است. بیوپسی سوزنی (Needle Biopsy) روشی کاربردی جهت تشخیص طیف وسیعی از بیماری‌ها به‌ویژه سرطان محسوب می‌شود. در این روش، قسمتی از بافت مشکوک به بیماری یا سلول‌های آن با کمک سوزن بیوپسی برداشته شده و مورد آزمایش قرار می‌گیرد.

اهمیت روزافزون بیوپسی سوزنی باعث شد تا در این مقاله به این تکنیک بپردازیم. اگر قصد خرید بیوپسی نیدل را دارید پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.  

  • انواع مختلف بیوپسی: سوزنی، پوستی، آندوسکوپی، مغز استخوان، جراحی
  • کاربردهای بیوپسی سوزنی: آنالیز توده‌ها و بافت‌های غیرعادی بدن، عفونت و التهاب
  • مدل‌های سوزن بیوپسی: اتوماتیک و نیمه اتوماتیک

سوزن بیوپسی و تعریفی که از آن باید بدانیم

پیش از شروع بهتر است بدانیم که سوزن بیوپسی چیست؟

بیوپسی نیدل درواقع به سوزنی گفته می‌شود که از طریق پوست وارد بافت بدن شده تا سلول‌ها را برای تشخیص بیماری نمونه‌برداری کند.

این سوزن در فرآیند بیوپسی سوزنی کاربرد دارد. این روش به طور عمده برای قسمت‌های مشکوکی از بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد که به راحتی با چشم قابل تشخیص هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به توده‌ سینه و غدد لنفاوی بزرگ اشاره کرد. بیوپسی سوزنی کاربردها و انواع مختلفی دارد که در ادامه به آن‌ها پرداخته می‌شود.

بیوپسی سوزنی: روشی برای تشخیص سرطان

جالب است بدانید روش‌های تصویربرداری نظیر سی تی اسکن و MRI تنها قادرند محل توده‌ها و بافت‌های غیرعادی را در بدن نشان دهند و فاقد توانایی تشخیص سلول‌های سرطانی از غیرسرطانی هستند. بیوپسی نیدل ابزاری مفید برای تشخیص سرطان و دیگر بیماری‌ها می‌باشد. در ادامه، به 3 مورد از مهم‌ترین کاربرد سوزن بیوپسی اشاره می‌شود.

  • آنالیز توده‌های غیرعادی: با کمک بیوپسی نیدل می‌توان تشخیص داد که توده، یک غده سرطانی، کیست (Cyst) یا عفونت است.
  • عفونت: از این ابزار می‌توان برای آنالیز میکروب‌هایی استفاده کرد که باعث عفونت می‌شوند. این موضوع به پزشکان کمک می‌کند تا مؤثرترین داروها را برای درمان عفونت تجویز کنند.
  • التهاب: بیوپسی سوزنی می‌تواند نشان دهد چه عاملی باعث التهاب شده و چه نوع سلول‌هایی درگیر این مشکل هستند.

انواع بیوپسی و انواع سوزن بیوپسی

همانطور که بیان شد، بیوپسی سوزنی یکی از انواع مهم و پراستفاده بیوپسی به شمار می‌رود که این روش خود مدل‌های مختلفی دارد. در ادامه، 5 نوع بیوپسی توضیح داده می‌شوند.

بیوپسی سوزنی

در این تکنیک، با استفاده از یک سوزن از سلول‌های ناحیه مشکوک بدن برای تشخیص بیماری نمونه‌برداری می‌شود. بیوپسی سوزنی به 4 صورت انجام می‌شود که عبارتند از:

در این روش، یک سوزن نازک و بلند وارد ناحیه مشکوک به بیماری شده و با کمک سرنگ، مایع یا سلول‌های مورد نیاز جهت آنالیز نمونه‌برداری می‌شوند.

در این تکنیک از یک سوزن بزرگ با نوک برشی به منظور برداشتن بخشی از بافت ناحیه مشکوک استفاده می‌شود.

این روش مشابه فرآیند آسپیراسیون با استفاده از یک سوزن ظریف بوده با این تفاوت که از یک دستگاه خلأ حین نمونه‌برداری استفاده می‌شود. مزیت استفاده از این دستگاه این است که می‌توان حجم بیشتری از مایع و سلول‌ها را برای نمونه‌برداری استخراج کرد و به تبع آن، زمانی که برای نمونه‌برداری مصرف می‌شود را کاهش داد.

 

در این روش، بیوپسی سوزنی با یکی از روش‌های تصویربرداری مانند سی تی اسکن، سونوگرافی یا MRI ترکیب می‌شود. یکی از مزایای استفاده از بیوپسی با کمک تصویربرداری پزشکی این است که می‌توان به نواحی مشکوکی که از طریق پوست قابل دسترسی نیستند، مانند کبد، ریه یا پروستات، دسترسی پیدا کرد.

بیوپسی آندوسکوپی

در این نوع بیوپسی، یک لوله نازک و انعطاف‌پذیر به نام آندوسکوپ از راه دهان، راست روده، مجاری ادراری یا یک برش کوچک در پوست وارد بدن می‌شود. سپس، با کمک ابزارهایی که از طریق آندوسکوپ به بدن ارسال می‌شوند، نمونه‌برداری از بافت موجود در ناحیه مشکوک به بیماری صورت می‌گیرد.

بسته به ناحیه مورد نظر، روش‌های‌ بیوپسی آندوسکوپی متفاوت بوده که از نمونه‌های آن می‌توان به سیستوسکوپی (نمونه‌برداری از بافت مثانه)، برونکوسکوپی (نمونه‌برداری از بافت ریه) و کولونوسکوپی (نمونه‌برداری از بافت روده بزرگ) اشاره کرد.

بیوپسی پوستی

در بیوپسی پوستی، با نمونه‌برداری از پوست بدن می‌توان بیماری‌هایی نظیر ملانوم و برخی سرطان‌ها را تشخیص داد.

این نوع بیوپسی به 4 روش انجام می‌شود که عبارتند از:

  • بیوپسی با کمک ابزار پیرایش مو: در این نوع بیوپسی، از وسایلی شبیه به تیغ مورد استفاده در آرایشگاه برای خراشیدن سطح پوست استفاده می‌شود.
  • بیوپسی پانچ: در بیوپسی پانچ، نمونه‌برداری از لایه‌های عمیق‌تر پوست صورت می‌گیرد که برای این هدف، از ابزاری دایره‌ای شکل استفاده می‌شود.
  • بیوپسی برشی: در این روش، قسمتی از پوست به عنوان نمونه جهت تشخیص بیماری برداشته می‌شود. نمونه‌برداری با کمک چاقوی جراحی صورت می‌گیرد. بسته به مقدار پوست برداشته شده، ممکن است ناحیه بیوپسی شده نیاز به بخیه داشته باشد.
  • بیوپسی اکسیزیونال (خارج کردن): در بیوپسی اکسیزیونال، تمامی توده یا قسمتی از پوست که احتمال بیماری در آن‌ها وجود دارد را خارج می‌کنند. این روش همانند بیوپسی برشی ممکن است به بخیه کردن نیاز داشته باشد.

بیوپسی مغز استخوان

بیوپسی مغز استخوان گزینه‌ای ایده‌آل برای تشخیص بیماری‌های خونی از نوع سرطانی (نظیر لوسمی، لنفوم و مولتیپل میلوما) یا غیر سرطانی است. در این نوع بیوپسی، با استفاده از یک سوزن بلند، نمونه‌ای از مغز استخوان لگن فرد بیمار یا در شرایط خاص از سایر استخوان های بدن برداشته می‌شود. برای کاهش درد در طول بیوپسی مغز استخوان از یک بی حسی موضعی استفاده می‌شود.

بیوپسی جراحی

گاهی اوقات ممکن است با کمک روش‌های بیوپسی بیان شده در بالا نتوان به سلول‌های مورد نیاز جهت آنالیز دسترسی پیدا کرد. در این حالت، از بیوپسی جراحی استفاده می‌شود. در این روش، جراح با ایجاد برشی در پوست بیمار به ناحیه مشکوک دسترسی پیدا کرده و بخشی از سلول‌ها یا تمامی آن‌ها را به عنوان نمونه برمی‌دارد.

از جمله روش‌های بیوپسی جراحی می‌توان به جراحی برای نمونه‌برداری از توده سینه جهت تشخیص سرطان سینه و جراحی برای نمونه‌برداری از غدد لنفاوی به منظور تشخیص لنفوم اشاره کرد. در این نوع بیوپسی ممکن است ناحیه مورد نظر بی حس یا در مواردی، بیمار بیهوش گردد.

بیوپسی سوزنی و عوارضی که می‌تواند داشته باشند

در کنار فوایدی که دارد، بیوپسی سوزنی می‌تواند با عوارضی همراه باشد که از نمونه‌های آن می‌توان به خونریزی، عفونت و درد در محل ورود سوزن اشاره کرد. درصورت مواجه با علائمی چون تب، درد در محل بیوپسی، تورم، تخلیه در محل بیوپسی و خونریزی که با فشار یا بانداژ قطع نمی‌شود با پزشک خود تماس بگیرید.

تفاوت سوزن بیوپسی اتوماتیک و نیمه اتوماتیک

سوزن‌های بیوپسی در دو مدل خودکار (اتوماتیک) و نیمه خودکار (نیمه اتوماتیک) عرضه می‌شوند. مهم‌ترین تفاوت این دو سوزن، چگونگی عملکرد آن‌هاست. همانطور که از نام آن پیداست، سوزن بیوپسی اتومات بدون اعمال نیروی فیزیکی و تنها با فشار دادن یک دکمه عمل می‌کند. در مقابل، نمونه نیمه اتومات برای عملکرد نیاز به یک کاربر و اعمال نیروی فیزیکی دارد.

هریک از بیوپسی نیدل‌های اتومات و نیمه اتومات از ویژگی‌هایی برخوردار هستند. از مهم‌ترین مشخصات سوزن اتوماتیک بیوپسی می‌توان به کاربرد آسان و سریع (مدت زمان کوتاه) و استفاده از آن برای نقاطی که دسترسی به آن‌ها دشوار است اشاره کرد. در مقابل، امکان نمونه‌گیری چندباره و همچنین داشتن تسلّط و کنترل بالا به هنگام نمونه‌گیری از مشخصات سوزن نیمه اتوماتیک بیوپسی هستند.

سوزن‌های بیوپسی در سایزهای مختلف نظیر 14، 16، 18 و 20 گیج ارائه می‌شوند که انتخاب سایز براساس اندازه ضایعه و آناتومی فرد بیمار صورت می‌گیرد.

قیمت سوزن بیوپسی

تا این بخش از مقاله به توضیح کامل نیدل بیوپسی پرداختیم. یکی از مواردی که ممکن است به هنگام خرید سوزن بیوپسی باعث ایجاد سردرگمی برای شما شود، انتخاب برند است. اگرچه برندهای مختلفی از این محصول موجود است، همگی از کیفیت یکسانی برخوردار نیستند.

در این میان، سوزن بیوپسی شیبا (Chiba) به دلیل داشتن ویژگی‌هایی نظیر سایزبندی متنوع، کیفیت فوق‌العاده، هدایت شده با التراسوند به منظور هدایت دقیق سوزن به محل بیوپسی، دارای درجه بندی و امکان مشاهده عمق ورود سوزن، قیمت مقرون به صرفه و عرضه آن به دو صورت اتومات و نیمه اتومات، به یکی از برندهای شناخته شده در دنیا تبدیل شده است.

 چنانچه قصد خرید این محصول را دارید پیشنهاد می‌کنیم با کارشناسان ما در مجموعه “بنیان تجارت تجر” تماس گرفته تا شما را از قیمت به‌روز سوزن بیوپسی مطلع سازند.

سوزن بیوپسی و نقش آن در تشخیص بیماری‌های خاص

در یکی دیگر از مقالات مجله خبری به انواع و کاربردهای سوزن بیوپسی پرداختیم. همانطور که بیان کردیم، تصویربرداری پزشکی نمی‌تواند برای تشخیص بیماری‌های خاص نظیر سرطان استفاده شود و برای حل این مشکل، بیوپسی سوزنی گزینه‌ای ایده‌آل به شمار می‌آید. پس از آن، به تفاوت‌های موجود بین دو مدل نیدل بیوپسی، اتومات و نیمه اتومات، و خصوصیات هریک از آن‌ها اشاره کردیم و متوجه شدیم انتخاب مدل سوزن و سایز آن براساس عواملی مثل ویژگی‌های بدنی فرد بیمار و نوع ضایعه صورت می‌گیرد.

در انتها، یکی از قابلیت‌هایی که مجموعه برای شما خوانندگان عزیز فراهم کرده است، امکان مطرح کردن سؤالات از طریق بخش بیان دیدگاه‌ها است. همچنین، شما می‌توانید نظرات و پیشنهادات خود را از همین طریق با ما در میان بگذارید.   

منابع

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/biopsy/art-20043922

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/needle-biopsy/about/pac-20394749

https://www.cliniciansbrief.com/article/ultrasound-guided-biopsy-liver

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *