از ویژگی‌ها تا انواع آن‌ها: همه چیز درمورد ماسک‌های بیهوشی

آیا می‌دانستید ماسکی که در اتاق‌های عمل برای انجام بیهوشی استفاده می‌شود متفاوت از دیگر ماسک‌هایی است که می‌شناسیم! این ماسک‌ها که امروزه با نام ماسک‌های بیهوشی شناخته می‌شوند پیشینه‌ای قدیمی دارند و از زمان پیدایش بیهوشی تاکنون استفاده می‌شوند. در ادامه این مطلب می‌خواهیم به ویژگی‌ها، انواع، اجزای تشکیل دهنده و کلی مطالب دیگر پیرامون ماسک‌های بیهوشی بپردازیم. این مقاله راهنمای کاملی برای آشنایی شما با این تجهیز پزشکی پرکاربرد خواهد بود.

ویژگی ماسک‌های بیهوشی

ماسک‌های بیهوشی چه ویژگی‌هایی دارند؟​

بالشتک نرم و قابل تنظیم دارند

ماسک‌های بیهوشی مجهز به یک بالشتک یا کوسن هستند. بالشتک را می‌توان پر یا خالی کرد که باد کردن آن، مهرومومی در اطراف دهان فرد به وجود می‌آورد که از این طریق می‌توان از ورود یا خروج گازها جلوگیری کرد. همچنین، از نرمی خوبی برخوردار هستند و باعث ایجاد ناراحتی برای بیمار نمی‌کنند.

شفاف هستند

شفاف بودن ماسک این امکان را برای متخصصان مراقبت‌های بهداشتی فراهم می‌کند که بیمار را مشاهده و وضعیت او را در طول فرآیند بیهوشی وارسی کنند.

سایزبندی آن‌ها متنوع است

ماسک‌هایی که در بیهوشی استفاده می‌شوند سایزبندی مختلفی دارند که هریک مناسب برای گروه سنی خاص است. سایزهای موجود شامل سایز صفر و 1 برای نوزادان، سایز 2 برای کودکان و سایزهای 3 تا 5 برای بزرگسالان می‌باشند.

دارای یک شیر برای بالشتک هستند

ماسک‌هایی که مجهز به بالشتک هستند معمولاً یک شیر دارند که با کمک آن می‌توان بالشتک را تنظیم کرد. این شیر همچنین به متخصصان مراقبت‌های بهداشتی این امکان را می‌دهد تا در صورت نیاز کوسن را باد یا خالی کنند و از تناسب آن با صورت بیمار مطمئن شوند.

ماسک بیهوشی چه کاربردهایی دارد؟​

ماسک‌های بیهوشی مصارف مختلفی دارند که مهم‌ترین آن‌ها شامل:

  • اکسیژن‌رسانی به بیمار قبل از بیهوش کردن او
  • انتقال گازهای بیهوشی و بیهوش کردن فرد
  • استفاده از ماسک بیهوشی به منظور حفظ بیهوشی
  • ونتیلاسیونغیرتهاجمی برای نارسایی‌های تنفسی
  • احیا بیماران

اجزای تشکیل دهنده ماسک بیهوشی

ماسک‌های بیهوشی از قسمت‌های مختلفی تشکیل می‌شوند که در ادامه، به 5 مورد از آن‌ها اشاره می‌شود:

بالشتک(Cushion)

نرم، منعطف و قابل باد کردن می‌باشد و نقش آن، ایجاد مهروموم در اطراف صورت است.

پورت جهت باد کردن (Inflation Port)

مسیری برای ورود هوا و باد کردن بالشتک

هوک(Hook)

تثبیت و محکم کردن ماسک بیهوشی روی صورت

نازل(Nozzle)

اتصال به دستگاه تنفس برای انتقال گازهای بیهوشی یا تنفسی به بیمار

شیر(Valve)

تنظیم هوای موجود در بالشتک از طریق پر یا خالی کردن آن

انواع ماسک بیهوشی: سیلیکونی، پلاستیکی یا لاتکس؟

ماسک‌هایی که برای بیهوشی مورد استفاده قرار می‌گیرند از نظر جنس به سه نوع لاتکس، سیلیکونی و پلیمری (پلی وینیل کلراید (PVC) گرید پزشکی) طبقه‌بندی می‌شوند. سؤالی که ممکن است برای شما پیش آید این است که کدام یک مناسب‌تر است؟

در پاسخ به این سؤال باید بگوئیم که یکی از معایب اصلی استفاده از ماسک‌های لاتکس، ایجاد حساسیت برای افراد مستعد این بیماری می‌باشد. این موضوع باعث شده است تا ماسک بیهوشی سیلیکونی و همچنین PVC جایگزین‌های مناسبی برای لاتکس باشند. این دو مدل فاقد لاتکس بوده و ایجاد حساسیت برای افراد نمی‌کنند.

ماسک بیهوشی مناسب اتاق عمل

طراحی منحصربه‌فرد ماسک‌های بیهوشی باعث شده‌ است تا به ابزاری مناسب برای اتاق‌های عمل تبدیل شوند. ماسک در اتاق عمل با هدف ایجاد و حفظ بیهوشی‌های عمومی استفاده می‌شود. علاوه بر آن، این وسیله در فرآیند احیا برای اکسیژن‌رسانی به بیماران بیهوش نیز کاربرد دارد.

ماسک‌های بیهوشی مناسب اتاق عمل ویژگی‌هایی دارند. اول اینکه، قابلیت استفاده چندین باره را نداشته باشند تا از انتقال هرگونه بیماری و عفونت از بیماری به بیمار دیگر جلوگیری شود. از مواد باکیفیت ساخته شده باشند که این موضوع مانع از هرگونه آسیب در ساختار ماسک می‌شود. و در نهایت، از نظر قیمتی، مقرون‌به‌صرفه باشند تا هزینه‌های درمانی کاهش یابد.

دستورالعمل‌های استفاده و مراقبت از ماسک‌های بیهوشی

انجام نکات زیر به‌هنگام استفاده یا عدم استفاده از ماسک‌های بیهوشی می‌تواند به افزایش ماندگاری آن‌ها کمک شایانی کند:

1- از مهروموم کامل ماسک با صورت بیمار مطمئن شوید.

2- از اعمال فشار زیاد به‌هنگام قرار دادن ماسک بیهوشی روی صورت فرد خودداری کنید، زیرا می‌تواند به ماسک و بافت صورت آسیب بزند.

3- سایزی از ماسک برای بیمار انتخاب و استفاده کنید که مناسب با سن او باشد.

4- اگر فرد در حالت بیدار قرار دارد، ماسک را با دست نگه دارید یا با یک بند به پشت سر او بچسبانید.

5- اگر بیمار بیهوش است، همچنان که مهروموم در اطراف صورت او حفظ شده راه هوایی را باز نگه دارید چون‌که گازهایی که تحت فشار مثبت اعمال می‌شوند ممکن است خطر آسپیراسیون را افزایش دهند.

ماسک بیهوشی: انواع تا ضرورت استفاده از آن در اتاق عمل

امیدواریم با مطالعه این مقاله به شناخت کاملی پیرامون ماسک بیهوشی دست یافته باشید. همانطور که دیدیم، ماسک در اتاق عمل ابزاری ضروری محسوب می‌شود. این تجهیز پزشکی در انواع مختلفی شامل لاتکس، سیلیکونی و پلاستیکی عرضه می‌شود. همچنین، سایزبندی آن متنوع بوده و افراد در تمامی گروه‌های سنی، از نوزادان گرفته تا بزرگسالان، می‌توانند از آن استفاده کنند.

در پایان، بخش بیان دیدگاه‌ها پل ارتباطی ما با شما خوانندگان عزیز است. از این طریق می‌توانید پرسش‌ها، نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کوتاه‌ترین زمان، پاسخگوی شما خواهند بود.

2 thoughts on “ویژگی‌های ماسک بیهوشی

  1. عظیم قربانی گفت:

    سلام معمولا مدت زمان این نو.ع ماسک‌ها چند دقیقه س.

    1. تجهیزات پزشکی بنیان تجارت تجر گفت:

      سلام وقت بخیر
      این گونه ماسک ها همانطور که اشاره شد در راستای رسانیدن گاز های بیهوشی و گازهای تنفسی به بیمار در زمانی که فرد در حالت بیهوشی قرار دارد مورد استفاده قرار میگیرند و به طور معمول متناسب با تصمیم متخصص بیهوشی در طی زمان بیهوشی / انجام عمل جراحی بر روی سیستم تنفسی بیمار قرار میگیرند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *