
ممکن است برایتان عجیب به نظر برسد عنصری سبکتر از هوا که به بادکنکها شناوری میدهد میتواند به دستگاههای تشخیص پزشکی نیز نیرو و توان ببخشد! مثالی جالب در این مورد دستگاههای تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا همان MRI هستند که بدون هلیوم مایع نمیتوانند کار کنند. اگر میخواهید بدانید چرا از هلیوم مایع در دستگاه ام آر آی استفاده میشود تا انتها ما را همراهی کنید.
چرا از هلیوم در دستگاه MRI استفاده میشود؟
علت استفاده از هلیوم در دستگاه MRI به اجزای سازنده این دستگاه برمیگردد. ام آر آی به طور معمول از یک مگنت (آهنربا) و تعدادی سیم پیچ (کویل) ساخته میشود. مگنت که وظیفه اصلی آن ایجاد میدان مغناطیسی در اطراف بدن بیمار است به انرژی زیادی نیاز دارد تا حالت ابررسانایی خود را حفظ کند. در حالت عادی و در اثر عبور جریان از سیمهای مگنت، مقاومت افزایش مییابد که این خود باعث کاهش خاصیت ابررسانایی مگنت میشود.
برای کاهش مقاومت سیمهای مگنت به صفر نیاز است تا دمای 15/273- درجه سانتیگراد یا صفر کلوین سرد شوند. این کار با استفاده از هلیوم مایع انجام میشود، فوق سیالی که دمای آن 269- درجه سانتیگراد است. اگر بخواهیم تصویری از میزان هلیوم مایع مورد نیاز برای یک دستگاه MRI به شما نشان دهیم باید بگوئیم که یک بادکنک 18 اینچی تقریباً 1/0 اونس (1 اونس معادل 28 گرم) هلیوم نیاز دارد، درحالی که این مقدار برای این دستگاه 56100 اونس میباشد!