هلیوم مایع در دستگاه ام آر آی: از کاربرد تا قیمت

فهرست مطالب

آخرین مطالب

درباره ما

شرکت بنیان تجارت تجر در سال 2010 با هدف ایجاد تغییر و تحول در صنعت تجهیزات پزشکی فعالیت رسمی خود را آغاز نمود.

ممکن است برایتان عجیب به نظر برسد عنصری سبک‌تر از هوا که به بادکنک‌ها شناوری می‌دهد می‌تواند به دستگاه‌های تشخیص پزشکی نیز نیرو و توان ببخشد! مثالی جالب در این مورد دستگاه‌های تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا همان MRI هستند که بدون هلیوم مایع نمی‌توانند کار کنند. اگر می‌خواهید بدانید چرا از هلیوم مایع در دستگاه ام آر آی استفاده می‌شود تا انتها ما را همراهی کنید. 

چرا از هلیوم در دستگاه MRI استفاده می‌شود؟

علت استفاده از هلیوم در دستگاه MRI به اجزای سازنده این دستگاه برمی‌گردد. ام آر آی به طور معمول از یک مگنت (آهنربا) و تعدادی سیم پیچ (کویل) ساخته می‌شود. مگنت که وظیفه اصلی آن ایجاد میدان مغناطیسی در اطراف بدن بیمار است به انرژی زیادی نیاز دارد تا حالت ابررسانایی خود را حفظ کند. در حالت عادی و در اثر عبور جریان از سیم‌های مگنت، مقاومت افزایش می‌یابد که این خود باعث کاهش خاصیت ابررسانایی مگنت می‌شود. 
برای کاهش مقاومت سیم‌های مگنت به صفر نیاز است تا دمای 15/273- درجه سانتی‌گراد یا صفر کلوین سرد شوند. این کار با استفاده از هلیوم مایع انجام می‌شود، فوق سیالی که دمای آن  269- درجه سانتی‌گراد است. اگر بخواهیم تصویری از میزان هلیوم مایع مورد نیاز برای یک دستگاه MRI به شما نشان دهیم باید بگوئیم که یک بادکنک 18 اینچی تقریباً 1/0 اونس (1 اونس معادل 28 گرم) هلیوم نیاز دارد، درحالی که این مقدار برای این دستگاه 56100 اونس می‌باشد!

تاریخچه استفاده از هلیوم مایع در دستگاه MRI

تاریخچه استفاده از هلیوم مایع در دستگاه ام آر آی به سال 1980 برمی‌گردد زمانی که هلیوم به محفظه‌های داخلی دستگاه تزریق شد. محفظه‌های خارجی همچنان با نیتروژن مایع پر می‌شدند تا اینکه در سال 1990، محفظه‌های خارجی با خنک‌کننده‌های سرمایشی تعویض شدند که این موضوع منجر به حذف نیتروژن و کاهش مصرف هلیوم مایع شد. با گذشت زمان، انواع خاصی از مگنت‌ها به دنیا معرفی شدند که میزان هدررفت هلیوم را تا حد زیادی کاهش ‌دادند. این آهنرباها همچنان در دستگاه‌های MRI مورد استفاده قرار می‌گیرند.

یک دستگاه MRI چقدر هلیوم مایع نیاز دارد؟

پاسخ به این سؤال نیازمند داشتن اطلاعاتی پیرامون نوع و سایز دستگاه ام آر آی است. اما به طور تقریبی، میزان مصرف هلیوم مایع در یک دستگاه MRI که می‌تواند در دمای  269- درجه سانتی‌گراد کار کند، 1700 لیتر است. 
علاوه بر این آمار، با انجام یک سری محاسبات سرانگشتی می‌توان به مقدار هلیوم موردنیاز برای یک دستگاه ام آر آی پی برد. اگر فرض کنیم دستگاه، میانگین مقدار هلیوم مایع خود را مصرف می‌کند که معادل 4 درصد از ظرفیت خود در ماه و 48 درصد در سال است به مقدار 864 لیتر در هر سال می‌رسیم.

هنگام تزریق هلیوم مایع به دستگاه MRI به چه نکاتی توجه کنیم؟

رعایت کردن نکات زیر به‌هنگام پر کردن مجدد دستگاه ام آر آی می‌تواند به افزایش طول عمر دستگاه کمک شایانی کند:

میزان مناسب هلیوم

مقدار هلیوم دستگاه نباید از حدی کمتر شود که این مقدار 65 درصد است. زمانی که هلیوم مایع به این حد رسید، آن را پر کنید.

قیمت هلیوم مایع

قیمت هلیوم از مکانی به مکان دیگر تغییر می‌کند. سعی کنید بهترین آن را خریداری کنید تا آسیبی به دستگاه وارد نشود.

سرویس دستگاه‌های MRI

دستگاه باید به طور مرتب سرویس شود. با انجام این کار، کارایی هلیوم مایع افزایش می‌یابد.

ظرفیت دستگاه‌های MRI

دستگاه‌های MRI ظرفیت‌های مختلفی برای هلیوم مایع دارند.

قیمت هلیوم مایع برای MRI

هزینه پر کردن مگنت‌های دستگاه MRI با هلیوم مایع

هزینه تزریق هلیوم مایع به مگنت‌های دستگاه MRI به عوامل مختلفی بستگی دارد، که عبارتند از:

 حجم تقاضای هلیوم

بسته به تقاضا، قیمت هلیوم در نوسان است. اگر به طور گسترده در دسترس باشد، قیمت آن کاهش و اگر دسترسی به آن کم باشد، قیمت افزایش می‌یابد. افزایش یا کاهش قیمت هلیوم به ترتیب باعث بالا رفتن یا پایین آمدن هزینه پر کردن دستگاه می‌شود.

نوع مگنت

هزینه پر کردن دستگاه MRI متأثر از نوع مگنت است. برخی از آن‌ها 300 لیتر و برخی دیگر 1800 لیتر هلیوم را در خود جای می‌دهند. با افزایش حجم موردنیاز، هزینه تزریق نیز افزایش می‌یابد.

منطقه جغرافیایی

قیمت تزریق هلیوم با توجه به جایی که زندگی می‌کنید (کشور یا قاره) متفاوت است.

هلیوم مایع در دستگاه ام آر آی: از کاربرد تا قیمت

در این مقاله پیرامون استفاده از هلیوم مایع به‌عنوان سردترین ماده روی زمین در دستگاه‌های MRI صحبت شد. همانطور که بیان کردیم، هلیوم نقشی حیاتی در خنک کردن مگنت‌های فوق رسانا در دستگاه‌ها دارد. قیمت آن به طور پیوسته در حال نوسان است و فاکتورهای مختلفی چون حجم موردنیاز و نیز محل زندگی بر هزینه آن تأثیر می‌گذارند. جهت ارتباط با ما می‌توانید به بخش بیان دیدگاه‌ها مراجعه کنید. تیم تخصصی ما آماده پاسخگویی به نظرات و سؤالات شما هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست‌های مرتبط

لوله تراشه

لوله تراشه چیست؟

لوله‌ای بلند و باریک که با قرارگیری درون نای راهی برای ورود اکسیژن و دیگر گازها به بدن فراهم می‌کند. این تعریف ساده‌ای از لوله تراشه بود، ابزاری پزشکی که جان خیلی از بیماران تنفسی بدان وابسته است.

تروکار لاپاراسکوپی چیست؟

تروکار لاپاراسکوپی چیست؟ سالانه درحدود 15 میلیون جراحی لاپاراسکوپی در سراسر جهان انجام می‌شود. حقیقتی جالب که گویای نقش مهم

معرفی سوزن اسپاینال و چیستی آن

سوزن اسپاینال چیست؟

Spinal Needle سوزن اسپاینال چیست؟ با سوزن اسپاینال دیگر نیازی به بیهوشی نیست! آیا می‌دانستید امروزه روش‌هایی از جراحی وجود