
مجله پزشکی
از چیستی تا درمان زخم عفونی
فهرست مطالب
آخرین مطالب
درباره ما
شرکت بنیان تجارت تجر در سال 2010 با هدف ایجاد تغییر و تحول در صنعت تجهیزات پزشکی فعالیت رسمی خود را آغاز نمود.

آیا تابحال به این موضوع فکر کردهاید که زخمهای عفونی میتوانند مرگبار باشند؟ طبق آمارها، سالانه 5 تا 15 هزار نفر جان خود را در اثر عفونتهای ناشی از زخم از دست میدهند. پس، اگر زخمی دارید که در حال عفونی شدن است سریعاً اقدام کنید تا از عواقب آن پیشگیری کرده باشید.
اهمیت درمان زخمهای عفونی شده ما را بر آن داشت تا در این مقاله به آن بپردازیم. در ابتدا، تعریفی از زخم ارائه میشود. سپس، راههای پیشگیری و درمان آن را شرح میدهیم. اگر جزء آن دسته افرادی هستید که به عفونت زخم مبتلا شده است پیشنهاد میکنیم تا انتها ما را همراهی کنید.
- علت عفونی شدن زخم: نفوذ باکتریها به زخم
- عوامل تشدید کننده زخم عفونی: دیابت، گازگرفتگی توسط حیوانات و انسان، بالا رفتن سن، عدم تحرک، ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن، اضافه وزن، عمیق بودن زخم
- علائم عفونت زخم: قرمزی پوست، تب و لرز، درد شدید، استفراغ، تورم، ترشحات، بوی نامطبوع، احساس گرم شدن پوست
- بهترین روش درمان زخم عفونی: استفاده از پانسمانهای زخم عفونی مثل پانسمان نقرهدار
زخم عفونی چیست؟
پیش از اینکه به جنبههای مختلف زخمهای عفونی بپردازیم بهتر است تعریفی از آن بدانیم.
همه ما میدانیم که پوست یک مانع محافظتی میباشد و از ورود عوامل بیماریزا به بدن جلوگیری میکند. اگر در اثر جراحی (بریدگی ایجاد شده در حین عمل) یا تروما (زخمهای ضربهای در نتیجه سقوط، تصادف، دعوا، گاز گرفتگی یا اسلحه) پوست دچار بریدگی یا شکافتگی شود، عوامل بیماریزا به بافتهای زیرین نفوذ میکنند و به این ترتیب، عفونت شروع میشود.
پس، عفونت زخم زمانی اتفاق میافتد که میکروارگانیسمها مثل باکتریها و میکروبها به داخل زخم نفوذ کرده و در پوست آسیبدیده رشد کنند. بسته به نوع زخم و شدت عفونت، علائم زخمهای عفونی شده متفاوت است. زخمهایی با عفونت کمتر معمولاً با علائمی چون درد، تورم و قرمزی همراه هستند. عفونتهای شدیدتر میتوانند حالت تهوع، تب و لرز ایجاد کنند.
عوامل مؤثر در ایجاد زخم عفونی
همانطور که بیان کردیم، عفونی شدن زخم در اثر ورود باکتریها به بریدگی یا زخم اتفاق میافتد. باکتریهای رایجی وجود دارند که میتوانند باعث ایجاد عفونت در زخم شوند که از جمله آنها میتوان به اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، پروتئوس و استرپتوکوک اشاره کرد.
به غیر از میکروارگانیسمها که عامل اصلی ایجاد عفونت در زخم هستند، عواملی نیز وجود دارند که این عارضه را تشدید میکنند، مثل:
- دیابت نوع 1و 2 (از درمان عفونت پای دیابتی چه میدانید)
- افزایش سن. سرعت بهبودی زخم با افزایش سن کاهش مییابد.
- اگر جسمی که باعث ایجاد زخم شده است کثیف و حاوی میکروب باشد.
- اندازه و عمق زخم. زخمهای بزرگتر و عمیقتر بیشتر در معرض عفونی شدن هستند.
- عدم تحرک، اضافه وزن و کمبود مواد مغذی و ویتامین در تشدید زخم عفونی تأثیرگذار هستند.
- سیستم ایمنی ضعیف. احتمال عفونی شدن زخم در افراد مبتلا به ایدز یا کسانی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف میکنند بیشتر است.
- زخم در اثر گاز گرفتگی توسط انسان یا حیوان ایجاد شده باشد. دهان انسان و حیوان حاوی باکتریهای زیادی میباشند و گازگرفتگی میتواند سوراخهای عمیقی در پوست ایجاد کند.
- اگر زخم حاوی یک جسم خارجی باشد. به طور واضحتر، اگر تکههایی از آنچه که باعث آسیب شده است درون زخم باقی مانده باشند، نظیر تکههای شیشه، خرده چوب، خار و غیره.
علائم و نشانههای زخم عفونی
شاید از خودتان بپرسید چگونه میتوان تشخیص داد که زخم، عفونی شده است یا خیر؟ عفونت زخم معمولاً با علائم و نشانههایی همراه است که تشخیص زخم عفونی را برای شما آسان میکنند.
- احساس گرمی در پوست اطراف زخم
- ترشحات زرد یا سبز از زخم
- زخم بوی نامطبوعی میدهد
- قرمزی پوست اطراف زخم
- تب و لرز
- تهوع و استفراغ
- تورم زیاد در محل زخم
درمان زخمهای عفونی
بسته به شدت عفونت، روش درمان زخم عفونی نیز متفاوت است.
عفونت زخم، جزئی و خفیف
اگر عفونت زخم، جزئی و خفیف باشد، میتوان آن را در منزل درمان کرد، که برای این منظور میتوانید از نکات زیر استفاده کنید.
تحت نظر گرفتن
بدن معمولاً در مبارزه با عفونتهای جزئی بسیار خوب عمل میکند. در این حالت نیاز است عفونتهای خفیف زخم برای مدتی تحت نظر گرفته شوند که آیا به خودیخود بهبود مییابند یا خیر.
مراقبت از زخم
مراقبت از زخم شامل چند مورد است که عبارتنداز: شستشوی زخم عفونی و پوشاندن آن با پانسمانهای زخم عفونی که نوعی پانسمان پیشرفته هستند. برخی از پانسمانها خاصیت ضد باکتریایی دارند که آنها را برای کنترل و مهار عفونت مناسب میسازد. از نمونههای این نوع پانسمان میتوان پانسمانهای نقرهدار را نام برد.
پمادهای آنتی بیوتیک
کرمهایی مانند اسید فوزیدیک مناسب برای عفونتهای جزئی زخم هستند.
کپسولها و قرصهای آنتیبیوتیک
کپسول و قرص را میتوان برای عفونتهای بزرگ و عمیق و نیز عفونتهای زخم جراحی استفاده کرد. نقش آنها، جلوگیری از گسترش عفونت است.
زخمهای شدید
زخمهای شدید نیاز به مراقبتهای بیمارستانی و اقدامات پزشکی مثل جراحی دبریدمان دارند. این نوع جراحی برای برداشتن بافت عفونی و مرده از زخم استفاده میشود.
پیشگیری از ابتلا به عفونت زخم
عفونتهای زخم معمولاً پس از عمل جراحی یا در اثر یک حادثه پدید میآیند. دستورالعملهایی برای پیشگیری از ابتلا به عفونت زخم جراحی و تروماتیک وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
نکاتی برای جلوگیری از عفونت زخمهای جراحی
- قبل از عمل جراحی دوش بگیرید و خود را با آب و صابون بشویید.
- برای تراشیدن موهای ناحیه مورد نظر از تیغ استفاده نکنید. این موضوع احتمال عفونت را بیشتر میکند. اگر نیاز به برداشتن مو باشد، تیم جراحی این کار را با قیچی انجام میدهد.
- قبل از عمل تمام جواهرات را برداشته و لاک ناخن را پاک کنید.
- زخم را پوشانده و اطراف آن را تمیز نگه دارید. به طور معمول، دو روز پس جراحی میتوانید دوش بگیرید.
- اگر متوجه شدید پوست اطراف زخم قرمز یا دردناک شده است، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید.
نکاتی برای جلوگیری از عفونت زخمهای تروماتیک
- پس از حادثه، زخم و اطراف آن را با آب جوشیده ولرم یا آب آشامیدنی تمیز کنید. برای پاکسازی اطراف زخم میتوانید از یک ضدعفونی کننده استفاده کنید.
- اگر فکر میکنید هنوز تکههایی از اجسام خارجی در زخم باقی ماندهاند به نزدیکترین مراکز درمانی مراجعه کنید تا آن را تمیز کنند.
- اگر دیدید زخم بسیار عمیق است، لبهها از هم فاصله دارند یا نمیتوانید خونریزی را متوقف کنید برای بخیه به مراکز درمانی مراجعه کنید.
- یک پانسمان زخم عفونی تمیز روی زخم خود قرار دهید تا آن را در برابر میکروبها محافظت کند.
- گازگرفتگی توسط انسان یا حیوان میتواند باعث عفونی شدن زخم شود. در صورت مشاهده اولین علائم به پزشک مراجعه کنید. در صورت بزرگ بودن جراحت یا وجود زخمهای متعدد گازگرفتگی، میتوانید از آنتیبیوتیک برای جلوگیری از عفونت استفاده کنید. در صورت نیاز، واکسیناسیون کزاز را انجام دهید.
- زخم را به دقت زیر نظر داشته باشید. اگر فکر میکنید عفونت در حال پیشرفت است به پزشک مراجعه کنید.
سوالات پرتکرار
عفونتهایی که مربوط به زخمهای کوچک و کم عمق هستند معمولاً بدون درمان التیام مییابند. اما، در زخمهای بزرگ و عمیق و نیز زخمهای جراحی عفونت گسترش مییابد و باعث ایجاد مشکلات جدی برای فرد میشود. برای نمونه، عفونت به بافتهای عمیق زیر پوست سرایت میکند. یا، باعث عفونت خونی (سپسیس) شده که تهدید کننده زندگی بیمار است.
برخی از عفونتهای جزئی زخم به خودی خود بهبود مییابند. اما اگر زخم شروع به تخلیه بیشتر کند، قرمزی اطراف آن گسترش یابد، یا فرد دچار تب شود باید به مراکز پزشکی مراجعه کرد.
علائمی که نشان میدهند زخم در حال بهبود نیست و عفونی شده است احساس گرما بههنگام لمس پوست اطراف زخم، تورم، ترشح یا چرک، درد طولانی مدت و تب و لرز میباشند.
در یکی دیگر از مقالات مجله خبری به ارائه اطلاعات جامع و مفیدی پیرامون زخم عفونی پرداختیم. همانطور که بیان شد، ورود باکتریها به زخم عامل اصلی عفونت میباشد. همچنین دیدیم که بهترین راه درمان عفونتهای جزئی زخم، تمیز کردن آنها و سپس پوشاندن زخم با پانسمانهای پیشرفته مثل پانسمان نقرهدار است. در صورت بزرگ یا عمیق بودن زخم باید به مراکز درمانی مراجعه کرد.
خوشحال میشویم با نظرات و پیشنهادات خود به هرچه بهتر شدن مطالب کمک کنید. همچنین، اگر پیرامون این موضوع سؤالی دارید میتوانید از طریق بخش بیان دیدگاهها با ما ارتباط برقرار کنید.
پستهای مرتبط

درمان زخم بستر؛ از ایجاد تا درمان آن در منزل
زخم بستر یک بیماری پوستی ناشی از دراز کشیدن طولانی مدت روی رختخواب و بستر است. خیلی از افراد ممکن

لوله تراشه چیست؟
لولهای بلند و باریک که با قرارگیری درون نای راهی برای ورود اکسیژن و دیگر گازها به بدن فراهم میکند. این تعریف سادهای از لوله تراشه بود، ابزاری پزشکی که جان خیلی از بیماران تنفسی بدان وابسته است.
تروکار لاپاراسکوپی چیست؟
تروکار لاپاراسکوپی چیست؟ سالانه درحدود 15 میلیون جراحی لاپاراسکوپی در سراسر جهان انجام میشود. حقیقتی جالب که گویای نقش مهم

سوزن اسپاینال چیست؟
Spinal Needle سوزن اسپاینال چیست؟ با سوزن اسپاینال دیگر نیازی به بیهوشی نیست! آیا میدانستید امروزه روشهایی از جراحی وجود