امروزه، تعداد قابل توجهی از مشاغل از دستکش‌های یکبار مصرف بویژه نیتریل برای جلوگیری از گسترش عفونت استفاده می‌کنند. دستکش‌های نیتریلی، راه‌حلی مفید و مناسب برای محافظت از دست‌ها در برابر ویروس‌ها و عفونت‌ها می‌باشند. بسته به شرایط، دستکش‌های مقاوم در برابر مواد شیمیایی نظیر نیتریل جایگزین بالقوه‌ای برای دستکش‌های لاتکس محسوب می‌شوند.

با توجه به اهمیت دستکش نیتریلی، در این مقاله می‌خواهیم به این محصول بپردازیم. در ابتدا می‌گوئیم که دستکش نیتریل چیست؟ سپس، انواع دستکش یک‌بار مصرف، کاربردها و موضوعات دیگری پیرامون آن‌ها توضیح می‌دهیم.

دستکش‌های ساخته شده از ماده اولیه لاستیک نیتریل بوتادیئن  به‌عنوان یکی از انواع مهم دستکش‌های پزشکی و صنعتی  به شمار می‌آیند. جالب است بدانید بازار این محصول از سال 2021 تا 2030 رشد 1/6 درصدی را به خود خواهد دید. اما، چه عاملی باعث اهمیت روزافزون دستکش‌های یکبار مصرف نیتریلی شده است؟

ویژگی‌های دستکش به‌ویژه مقاومت قابل توجه در برابر مواد و حلال‌های شیمیایی، خورنده و خطرناک باعث شده تا بسیاری از مشاغل توجه خاصی به آن داشته باشند. این محصول در صنایع خودروسازی، مکانیکی و نیز خدمات زیبایی نظیر خالکوبی کاربرد دارد. دستکش‌های نیتریلی در مکان‌هایی که از ابزارهای تیز استفاده می‌کنند نیز مفید هستند، زیرا می‌توانند به‌عنوان یک مانع محافظ بین پوست و ابزار عمل کنند. بنابراین از پایداری شیمیایی مقاومت به خوردگی و استحکام مکانیکی قابل توجهی برخوردار هستند.

علاوه بر مصارف صنعتی، این نوع دستکش‌ها گزینه‌ای ایده‌آل برای مراقبت‌های بهداشتی، معاینات و جراحی‌ها هستند، چون‌که قادرند دست‌ها را در برابر خون و نیز آلاینده‌های زیستی نظیر عوامل بیماری‌زا محافظت کنند.

ویژگی‌هایی که برای دستکش‌های نیتریلی بیان شد، رابطه تنگاتنگی با ماده‌ای که برای ساخت آن‌ها استفاده می‌شود دارد. این نوع دستکش‌ها از کوپلیمر نیتریل بوتادیئن ساخته می‌شوند که از اتصال دو ماده آکریلونیتریل و بوتادیئن بدست می‌آیند.

این مواد، مقاومت شیمیایی و انعطاف‌پذیری فوق‌العاده‌ای به دستکش‌های یکبار مصرف نیتریل می‌دهند. همچنین، دستکش‌ها را در برابر سوراخ شدن بسیار مقاوم می‌کنند. ساخت آن‌ها به‌گونه‌ای است که با کوچک‌ترین آسیب، برشد ترک پارگی مشهودی پیدا می کنند شاید فکر کنید که این یک عیب محسوب می‌شود؛ اما، مصرف‌کنندگان با کمک آن می‌توانند هرنوع پارگی یا سوراخ شدن را به‌راحتی تشخیص دهند و از این طریق، با آلودگی مقابله کنند.

انواع دستکش یکبار مصرف: نیتریل، وینیل و لاتکس

علاوه بر نیتریل، دستکش‌های یکبار مصرف از جنس وینیل و لاتکس نیز تولید می‌شوند؛ اما، معایب آن‌ها باعث شده دستکش یکبار مصرف نیتریلی جایگزین مناسبی برای آن‌ها باشد. جدول زیر معایب دستکش‌های وینیل و لاتکس و نیز مزایای نمونه نیتریلی برای رفع آن‌ها نشان می‌دهد. البته بایستی خاطر نشان نمود که در کاربردهای جراحی معمولا دستکش های لاتکس جراحی اندیکاسیون کاربری بیشتری دارد.

نوع دستکش

معایب

لاتکس

می‌تواند باعث ایجاد حساسیت می‌شود.

ماهیت لاتکس به‌گونه‌ایست که سوراخ‌ها و پارگی‌های کوچک را پنهان می‌کند و قابل تشخیص نیستند.

مقاومت آن در برابر مواد شیمیایی نظیر اسید سولفوریک و سدیم پراکسید پایین است.

وینیل

گشاد هستند و به‌خوبی روی دست فیت نمی‌شوند.

برای کارهای پرخطر مناسب نیستند.

مزایای دستکش نیتریل

مناسب برای افراد مستعد حساسیت است.

سوراخ‌ها و پارگی‌های ریز به‌راحتی قابل تشخیص هستند.

مقاومت بسیاری بالایی در برابر مواد شیمیایی نظیر سدیم پراکسید دارد و مناسب برای کارهای آزمایشگاهی است.

تناسب بالایی با دست‌ها دارند.

گزینه خوبی برای محافظت از دست‌ها دربرابر مواد شیمیایی خطرناک و نیز عوامل عفونی هستند.

کاربرد دستکش یکبار مصرف پزشکی: از آزمایشگاه‌ها تا مراکز زیبایی

همانطور که دیدیم، دستکش‌هایی یکبار مصرف نیتریلی از مقاومت شیمیایی بسیار بالا و نیز استحکام فوق‌العاده‌ای برخوردار هستند. این مشخصه‌ها باعث شده‌اند از این نوع دستکش در بسیاری از مراکز استفاده شود.

از جمله مصارف دستکش یکبار مصرف پزشکی نیتریلی می‌توان به آزمایشگاه‌ها، مراکز تعمیر خودرو، بیمارستان‌ها، دامپزشکی، کلینیک‌های دندانپزشکی، انبارها، سالن‌های زیبایی، جراحی‌ها، صنایع تولیدی، خالکوبی و پیرسینگ (سوراخ کردن نقاطی از بدن) و تأسیسات مدیریت پسماند اشاره کرد.

نکات مهم در انتخاب دستکش های پزشکی

اگر برای حرفه خود به دستکش یکبار مصرف نیاز دارید، انتخاب نوع دستکش بسیار حائز اهمیت است، اما بهترین نوع دستکش‌های یکبار مصرف بایستی چه ویژگی‌های داشته باشند. در این زمینه، آگاهی از تفاوت‌های میان انواع دستکش‌های یکبار مصرف از نظر مواد ساخت، استحکام و سایر ویژگی‌ها می‌تواند به انتخاب بهتر شما کمک نماید. در ادامه، 10 نکته مهم به‌هنگام انتخاب دستکش‌های پزشکی بیان می‌شوند:

نوع ماده ساخت​

دستکش‌های پزشکی از مواد مختلفی تولید می‌شوند. امروزه، از شاخصی به نام سطح کیفی قابل قبول (AQL) برای سنجش کیفیت دستکش‌ها استفاده می‌شود که درواقع نوع کاربرد آن‌ها را تعیین می‌کند. برای نمونه، میزان AQL دستکش‌های معاینه باید 5/2 یا کمتر از آن باشد. دستکش‌هایی که این شاخص برای آن‌ها بیش از 4 یا 5 می‌باشد برای اهداف صنعتی استفاده می‌شوند.

استریل یا غیراستریل​

دستکش‌های استریل عمدتاً برای جراحی‌ها کاربرد دارند. نکته مهم در این رابطه این است که این نوع دستکش‌ها باید میزان AQL بسیار خوبی داشته باشند، که این مقدار برای آن‌ها، 5/1 یا کمتر از آن است. در مقابل، دستکش‌های غیر استریل برای معاینه بیماران، تمیزکاری، خدمات غذایی و دیگر کاربردهایی که حساسیت کمتری دارند استفاده می‌شوند.

حساسیت لمسی

برخی از کاربردها نیاز به سطح بالایی از حساسیت لمسی دارند. به عنوان مثال، یک جراح برای اینکه بتواند عمل جراحی را با دقت و صحت بالایی انجام دهد باید اعضای بدن بیمار را به‌راحتی و با حساسیت بالایی لمس کند. دستکش‌هایی که حساس به لمس هستند از مواد سبک وزن نظیر نیتریل ساخته می‌شوند. این گونه دستکش‌ها علاوه بر جراحی در تهیه غذا، حمل و نقل و داروخانه‌ها نیز کاربرد دارند.

راحتی و تناسب با دست

گاهی اوقات ممکن است برای انجام کارهای سخت نیاز به پوشیدن دستکش داشته باشید. گاهی اوقات نیز باید دستکش‌ها را برای مدت طولانی بپوشید. در این حالات، انتخاب دستکش‌های راحت بسیار مهم است؛ چون‌که یک دستکش آزاردهنده می‌تواند توانایی شما را برای انجام وظائف مختل کند. علاوه بر راحتی، دستکش باید متناسب با دست یا طور عامیانه فیت باشد. اگر دستکش خیلی کوچک باشد می‌تواند باعث تحریک‌پذیری پوست یا کاهش گردش خون در دست شود. علاوه بر آن، احتمال پاره شدن دستکش‌های خیلی کوچک نیز بیشتر است. در مقابل، اگر دستکش خیلی بزرگ باشد، فضای خالی بین دستکش و پوست امکان ورود عوامل بیماری‌زا را بالا می‌برد. دستکش‌های خیلی بزرگ همچنین به‌راحتی از دست خارج می‌شوند.

پوشیدن همزمان دو دستکش

ممکن است این سؤال را از خودتان پرسیده باشید که آیا پوشیدن همزمان دو دستکش، سطح محافظتی پوست را افزایش می‌دهد؟ طبق مطالعه انجام شده توسط مؤسسه ملی بهداشت آمریکا، استفاده همزمان از دو دستکش می‌تواند راهی مؤثر برای حفاظت از دست در برابر عوامل بیماری‌زا و مواد مضر باشد. این روش می‌تواند ایمنی کارکنان را بالا برد و به‌هنگام جراحی در اتاق عمل توصیه می‌شود.

پودردار یا غیرپودردار

دستکش‌ها در دو نوع پودری و غیرپودری عرضه می‌شوند. نمونه پودردار در ساختار خود پوشش‌هایی از جنس نشاسته ذرت دارند که پوشیدن آن‌ها را راحت‌تر کرده و از چسبیدن دستکش به دست جلوگیری می‌کند. اگرچه این موضوع باعث افزایش راحتی مصرف کنندگان می‌شود؛ اما، سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از دستکش‌های پودری را برای جراحی و معاینه بیماران ممنوع کرده است. طبق بیان این سازمان، خطرات دستکش پودردار در محیط‌های پزشکی بیشتر از فواید آن است. پودر می‌تواند به پوست مصرف کننده بچسبد و باعث تحریک، التهاب و یا واکنش‌های آلرژیک شود. همچنین، می‌تواند باعث ایجاد عوارض نادری پس از جراحی شود که نمونه آن، چسبندگی های محدود صفاق است که چسبیدن بافت‌ها به یکدیگر را در پی دارد. اگرچه ممنوعیت استفاده از دستکش پودری هنوز شامل خدمات غذایی نمی‌شود، اما، پودر می‌تواند باعث آلودگی مواد غذایی شود. در این گونه موارد، دستکش‌های بدون پودر اولویت دارند.

ضخامت دستکش​

یکی دیگر از فاکتورهایی که باید هنگام انتخاب نوع دستکش درنظر بگیرید، ضخامت آن است. دستکش‌های ضخیم‌تر از نظر محافظتی، قابل اعتماد تر هستند. آن‌ها همچنین مقاومت بیشتری در برابر پارگی از خود نشان می‌دهند و در زمان طولانی‌تری ساییده می‌شوند. این گونه دستکش‌ها عمدتاً با اهداف صنعتی استفاده می‌شوند. با وجود مزایایی که دارند، دستکش‌های ضخیم حساسیت به لمس را کاهش می‌دهند. اگر نیاز به حساسیت لمسی بالایی دارید، بهتر است از دستکش‌های نازک‌تر نظیر نیتریلی استفاده کنید.

قدرت کشسانی

قدرت کشسانی به مقاومت یک ماده در برابر پارگی به‌هنگام کشیده شدن اشاره دارد. دستکش‌هایی که مقاومت کششی بالاتری دارند، در برابر پارگی مقاوم‌تر هستند. نیتریل و لاتکس هر دو موادی با مقاومت کشسانی بالا هستند.

رنگ دستکش

دستکش‌های پزشکی در رنگ‌های مختلفی تولید می‌شوند که این موضوع، امکان تشخیص آن‌ها را آسان می‌کند. برای نمونه، دستکش‌های لاتکس به رنگ آبی و غیرلاتکس، مشکی هستند. بنابراین، افرادی که به لاتکس حساسیت دارند در انتخاب دستکش‌های غیرلاتکس مشکلی نخواهند داشت.

زمان ماندگاری دستکش

آخرین عاملی که باید در انتخاب نوع دستکش درنظر بگیرید، زمان ماندگاری آن است. خرید دستکش‌های یکبار مصرف به صورت عمده این اطمینان خاطر را برای شما فراهم می‌کند که برای همیشه و در صورت نیاز به آن دسترسی دارید. اما، عیبی که این موضوع می‌تواند داشته باشد این است که دستکش‌ها برای مدت طولانی بدون استفاده می‌مانند. این می‌تواند باعث شکننده شدن آن‌ها شود. ماندگاری دستکش ارتباط زیادی به مواد ساخت آن دارد. در مقایسه با دیگر انواع دستکش‌ها، مدل نیتریلی بیشترین زمان ماندگاری (چندین سال) را دارد.

کدام دستکش برای پزشکان مناسب‌تر است؟

احتمالاً متوجه شدید که هر یک از انواع دستکش‌های پزشکی، به‌دلیل ویژگی‌هایی که دارند، برای کاربردهای خاصی طراحی شده‌اند. دستکش‌های نیتریل و لاتکس غیر استریل معمولاً توسط پزشکان استفاده می‌شوند. دستکش‌های نیتریل به‌دلیل مقاومت بالایی که در برابر سوراخ شدن دارند و نیز عدم نیاز آن‌ها به پودری شدن، توانسته‌اند توجه ویژه‌ای از سمت کادر درمان کسب کنند.

خرید دستکش یکبار مصرف

اگر شما یک پزشک، پرستار، شیمیدان، دندانپزشک یا در هر حرفه‌ای دیگری هستید و نیاز به دستکش‌های یکبار مصرف پزشکی دارید نگران نباشید! مجموعه “بنیان تجارت تجر” یکی از بزرگترین تأمین‌کنندگان دستکش‌های پزشکی با کیفیت بالا می‌باشد که محصولات خود را به صورت عمده و تکی عرضه می‌کند. دستکش‌های ما طیف وسیعی از انواع را شامل می‌شود که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، دستکش نیتریلی است. اگر در مورد محصول خاصی سؤالی دارید یا می‌خواهید از قیمت دستکش یکبار مصرف مطلع شوید لطفاً با کارشناسان ما در مجموعه تماس بگیرید. آن‌ها با کمال میل به شما کمک خواهند کرد.

دستکش یکبار مصرف و نقش حفاظتی آن

در این مقاله سعی کردیم اطلاعات کامل و مفیدی پیرامون دستکش یکبار مصرف پزشکی ارائه کنیم. همانطور که در این مقاله بیان شد، دستکش‌های نیتریل به دلیل برخورداری از ویژگی‌هایی نظیر مقاومت بالا در برابر مواد خطرناک توانسته‌اند معایب دستکش‌های لاتکس و وینیلی را رفع و جایگزین مناسبی برای آن‌ها باشند.

اگر پیرامون دستکش‌ها اطلاعاتی دارید خوشحال می‌شویم از طریق بخش بیان دیدگاه‌ها با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. شما همچنین می‌توانید نظرات، پیشنهادات و سؤالات خود را از همین طریق با کارشناسان مجموعه در میان بگذارید تا در اسرع وقت به آن‌ها پاسخ دهند. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *