دیابت و ریسک بالای عفونت سوختگی: راه های ایمن و موثر درمان

سوختگی ممکن است برای هرکسی اتفاق بیفتد، اما افراد مبتلا به دیابت بیشتر از دیگران مستعد سوختگی هستند. سطح قند خون بالا یا کنترل نشده که مشخصه دیابت است باعث آسیب دیدن اعصاب بدن و از دست رفتن احساس می‌شود. به همین خاطر، افراد دیابتی اگر در حال سوختن باشند ممکن است متوجه این موضوع نشوند. حتی یک سوختگی کوچک می‌تواند برای این گونه افراد مشکل‌ساز شود به‌گونه‌ای که از هر 10 بیمار دیابتی که پای خود را می‌سوزاند، یک نفر نیاز به قطع عضو دارد.

علل سوختگی بیماران دیابتی چیست؟

نوروپاتی دیابتی مهم‌ترین عامل سوختگی در بیماران مبتلا به دیابت است. در اثر نوروپاتی، سیستم عصبی بدن آسیب می‌بیند و افراد دیابتی نمی‌توانند درد و تغییر دما را احساس کنند. در اثر تماس با یک شی داغ نظیر آتش، بخاری، رادیاتور، بطری آب گرم، فر یا پتوی برقی دچار سوختگی می‌شوند.

جلوگیری از سوختگی‌ها در بدن بیماران دیابتی

جلوگیری از سوختگی در بیماران مبتلا به دیابت امری ضروریست چون‌که با کمک آن می‌توانید از عوارضی مثل عفونت جلوگیری کنید. سوختگی ممکن است به دلیل اشکال در حس لامسه  نادیده گرفته شود که باعث تأخیر در بهبودی آن می‌شود. در این صورت ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید و در موارد شدید ممکن است منجر به قطع عضو شود. نکاتی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌شود می‌توانند در جلوگیری از سوختگی به شما کمک کنند:

  • هنگام استفاده از پد گرمایشی، تایمر تنظیم کنید. این به شما کمک می‌کند که به طور تصادفی آن را برای مدت طولانی روشن نگذارید یا با آن به خواب نروید. همچنین می‌توانید یک تکه پارچه/لباس بین پد و پوست خود قرار دهید.
  • از نشستن در فاصله‌ای بسیار نزدیک به وسایل گرم کننده مانند بخاری، رادیاتور یا شومینه خودداری کنید. آن‌ها می‌توانند داغ‌تر از آنچه که فکر می‌کنید باشند و باعث سوختگی خفیف یا شدید شوند.
  • دمای آب را با دماسنج یا قسمت حساس بدنتان (مثل آرنج) چک کنید. دمای آب گرم نباید بالاتر از 49 درجه سانتی‌گراد باشد.
  • از راه رفتن با پای برهنه حتی در خانه به‌ویژه در آشپزخانه خودداری کنید. همچنین، با پای برهنه روی شن‌های داغ یا پیاده‌روهای داغ راه نروید.
  • پاهای خود را به طور مرتب از نظر سوختگی و زخم بررسی کنید.
  • پاهای خود را روزانه با آب گرم (نه داغ) و صابون بدون عطر بشویید. پاهای خود را (به خصوص بین انگشتان پا) با احتیاط با یک حوله نرم خشک کنید.
  • اگر پاهایتان سرد است جوراب بپوشید.
  • برای جلوگیری از سوختگی ناشی از اصطکاک کفش‌ چسبی بپوشید که به خوبی با پاهایتان فیت باشد و به انگشتان پا اجازه حرکت دهد. کفش‌های جدید باید هر روز به مدت یک ساعت پوشیده شوند و زمان را به تدریج طی دو هفته افزایش دهید.
  • هنگام استفاده از فر از دستکش مخصوص آن استفاده کنید.
Preventing burns in the body of diabetic patients

درمان سوختگی بیماران دیابتی و نکات مهم پیرامون آن

یکی از نکاتی که بیماران سوختگی مبتلا به دیابت از آن غافل می‌شوند این است که دیر برای درمان اقدام می‌کنند. بسیاری از این افراد به دلیل از دست دادن احساس عصبی در ناحیه آسیب دیده حتی بلافاصله متوجه سوختگی خود نمی‌شوند.

درمان زودهنگام سوختگی برای هر کسی مهم است، به ویژه برای افراد مبتلا به دیابت که بهبودی آن‌ها با تأخیر صورت می‌گیرد. بر اساس یک مطالعه در سال 2015، بیماران مبتلا به دیابت در مقایسه با بیماران بدون دیابت که به طور متوسط 9 روز در بیمارستان بستری بودند، باید به طور متوسط 21 روز برای سوختگی در بیمارستان بمانند. آن‌ها همچنین عوارض بیشتری از جمله پیوند مجدد و قطع عضو داشتند.

مراحل درمان سوختگی بیماران دیابتی

اگر یک فرد دیابتی هستید و دچار سوختگی شده‌اید، توصیه می‌کنیم اقدامات زیر را جهت بهبود سوختگی خود انجام دهید:

نوع سوختگی را شناسایی کنید

اولین مرحله از درمان سوختگی افراد مبتلا به دیابت، تشخیص میزان شدت سوختگی از طریق وارسی پوست است.

محل سوختگی را به طور کامل بشوئید

برای انجام این کار می‌توانید از آب گرم به‌همراه مواد ضدعفونی کننده استفاده کنید. پس از شستشو، سوختگی را با پارچه تمیز خشک کنید. از کرم‌ها و پمادها نیز می‌توانید در محل سوختگی استفاده کنید.

سوختگی را بپوشانید

جهت پوشاندن و تمیز نگه داشتن محل سوختگی می‌توان از پانسمان استفاده کرد که نوع آن با توجه به درجه سوختگی متفاوت است.

پس از هربار تعویض پانسمان، سوختگی را وارسی کنید

این کار با هدف اطلاع از روند بهبودی سوختگی انجام می‌شود. در صورت مشاهده عفونت شدید، ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید. همچنین، اگر در محل سوختگی احساس درد کردید، می‌توانید از داروهای ضددرد استفاده کنید. مصرف هرگونه دارو با تجویز پزشک صورت می‌گیرد.

درمان خانگی سوختگی بیماران دیابتی

برخی از افراد ممکن است با سؤال مواجه شده باشند که آیا درمان سوختگی بیماران مبتلا به دیابت در خانه امکان‌پذیر است؟ این موضوع بستگی به درجه سوختگی دارد. برخی از سوختگی‌ها شدید و جدی هستند و نیاز به عمل جراحی دارند. این گونه زخم‌ها قابل درمان در خانه نیستند. اما، سوختگی‌هایی که جزئی هستند را می‌توان در منزل درمان کرد.

تأثیر پانسمان در تسریع درمان سوختگی بیماران دیابتی

پانسمان به‌عنوان یک لایه محافظتی تأثیر شگرفی در روند درمان و بهبودی سوختگی افراد مبتلا به دیابت دارد. از ورود آلاینده‌ها و گونه‌های بیماری‌زا به محل سوختگی ممانعت و از آن در برابر آسیب بیشتر محافظت می‌کند. امروزه، انواع مختلفی پانسمان برای مدیریت درمان سوختگی بیماران دیابتی وجود دارد.

انتخاب نوع پانسمان بستگی به شدت و عمق سوختگی دارد. برخی از آن‌ها محیط مرطوبی برای سوختگی مهیا و از این طریق به بازسازی بافت کمک می‌کنند. برخی از آن‌ها نیز ترشحات اضافی را جذب، التهاب را کم و احتمال ابتلا به عفونت زخم سوختگی در بیماران دیابتی را کاهش می‌دهند.

Burn treatment of diabetic patients with dressing

چه عواملی در درمان و بهبود سوختگی دیابتی‌ها تأثیرگذارند؟

عوامل مختلفی در روند درمان و بهبودی سوختگی افراد مبتلا به دیابت تأثیر دارند که یکی از آن‌ها، پوشش است. راه رفتن با پاهای برهنه روی زمین‌های داغ در فصول گرم سال می‌تواند روند التیام سوختگی را با تأخیر مواجه سازد.

قند خون بالا یکی دیگر از فاکتورهایی می‌باشد که بهبودی سوختگی را دشوار می‌کند. اگر سطح قند خون، بالا باشد، خون‌رسانی به نواحی سوختگی کاهش می‌یابد و درمان آن سخت‌تر می‌شود. چاقی و اضافه وزن نیز باعث فشار آمدن به سوختگی و کند شدن روند بهبودی آن می‌شود.

علت استفاده از جراحی در درمان سوختگی بیماران دیابتی

جراحی معمولاً پس از اتمام درمان سوختگی‌های شدید (نظیر درجه سوم و چهارم) استفاده می‌شود که این کار با هدف ترمیم مشکلات پوستی است. در اثر سوختگی، پوست حالت چروکیدگی به خود می‌گیرد و ضخامت آن افزایش می‌یابد. با جراحی‌های ترمیمی می‌توان این مشکلات را رفع کرد. 

جراحی می‌تواند در فرآیند درمان سوختگی نیز به کار گرفته شود. این حالت زمانی اتفاق می‌افتد که زخم وسیع و عمق آن به‌گونه‌ای باشد که به تاندون و استخوان رسیده باشد. جراحی برای انسداد مسیر زخم و ممانعت از گسترش آن صورت می‌گیرد.

سوختگی بیماران دیابتی: از آشنایی تا درمان آن

دیابت باعث عوارض مختلفی در بیماران مبتلا به آن می‌شود که یکی از آن‌ها، سوختگی است. این عارضه، همانطور که در این مقاله به آن پرداختیم، در اثر آسیب به اعصاب بدن یا نوروپاتی دیابتی اتفاق می‌افتد. با پوشش مناسب، رژیم غذایی و متعادل نگه داشتن سطح گلوکز خون می‌توان از سوختگی پیشگیری کرد.

استفاده از پانسمان‌های پیشرفته و تخصصی می‌تواند در روند بهبودی سوختگی نقشی حیاتی ایفا کند. اگر می‌خواهید هزینه‌های درمان سوختگی خود را کاهش دهید می‌توانیم در این مسیر به شما کمک کنیم. کارشناسان ما در بنیان تجارت تجر همچنین آماده‌اند تا شما را در انتخاب نوع مناسب پانسمان برای درمان سوختگی یاری دهند. فقط کافیست با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *