تب به‌عنوان یکی از بیماری‌های شایع در نوزادان و کودکان خردسال شناخته می‌شود. احتمالاً برایتان اتفاق افتاده که بدن فرزند خود را لمس کرده‌اید و دیده‌اید که داغ است و مشکوک به تب شده‌اید. استفاده از دماسنج یا ترمومتر ساده‌ترین و مطمئن‌ترین راه برای تشخیص این بیماری است. تب‌سنج‌ها در انواع مختلفی عرضه می‌شوند که قادرند دما را در نقاط مختلف بدن بسنجند.

 این مقاله به انواع دماسنج، مزایا و معایب آن‌ها و نیز نحوه استفاده از ترمومتر می‌پردازد. اگر می‌خواهید بدانید بهترین و دقیق‌ترین نوع تب‌سنج چیست تا انتها ما را همراهی کنید.

  • کاربرد تب‌سنج: اندازه‌گیری درجه حرارت بدن
  • انواع دماسنج پزشکی: دیجیتالی، جیوه‌ای، پیشانی نواری، آنلاین و پستانکی
  • دقیق‌ترین و بهترین دماسنج پزشکی: مدل دیجیتالی دقیق‌ترین و یکی از بهترین تب‌سنج‌ها می‌باشد.

تب؛ چگونه اتفاق می‌افتد؟

پیش از پرداختن به انواع ترمومتر، بهتر است بدانیم تب چیست و چه عواملی باعث این بیماری می‌شوند؟

میانگین دمای بدن یک فرد بسته به سن، جنسیت، میزان فعالیت و نیز نقطه‌ای از بدن او که دما اندازه‌گیری می‌شود متفاوت است. گاهی اوقات، در اثر عواملی چون دریافت واکسن یا گرمازدگی، دمای معمول بدن افزایش می‌یابد که در این حالت فرد ممکن است به تب مبتلا شده باشد. براساس میزان شدت، تب در چهار حالت اتفاق می‌افتد:

  • تب خفیف: 3/37 تا 38 درجه سانتی‌گراد
  • تب با شدت متوسط: 1/38 تا 39 درجه سانتی‌گراد
  • تب با شدت بالا: 1/39 تا 40 درجه سانتی‌گراد
  • تب شدید یا هایپرترمی: بیش از 41 درجه سانتی‌گراد

با توجه به سنی که دارید، می‌توانید از جدول زیر برای تعیین دمای معمول بدن خود استفاده کنید. توجه داشته باشید که میانگین دما از نقطه‌ای به نقطه دیگر بدن متفاوت است.

سن

دهان

مقعد و گوش

زیربغل

صفر تا 12 ماهگی

36/7 تا 37/3

37 تا 37/9

36/4 تا 37/3

کودکان

36/4 تا 37/3

37 تا 37/9

35/9 تا 36/83

بزرگسالان

35/6 تا 36/7

36/1 تا 37/2

35 تا 36/1

بزرگسالان بالای 65 سال

33/9 تا 37

34/4 تا 37/6

33/3 تا 36/4

* واحد تمامی مقادیر گزارش شده، درجه سانتی‌گراد می‌باشد.  

انواع تب سنج برای گروه‌های سنی مختلف

همانطور که بیان شد، دما در بخش‌های مختلف بدن متفاوت است که این موضوع دلیلی برای طراحی طیف وسیعی از تب‌سنج‌ها می‌باشد. در ادامه، 5 نوع دماسنج پزشکی مورد بحث قرار می‌گیرند:

تب‌سنج دیجیتال (کلینیکال)

تب‌سنج‌های دیجیتال یا کلینیکال را می‌توان یکی از محبوب‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین انواع ترمومتر دانست. در این نوع دماسنج، از سنسور یا حسگرهای حرارتی استفاده می‌شود که دمای بدن را تعیین می‌کنند. مهم‌ترین مشخصه آن‌ها، دقت بسیار بالا می‌باشد و به‌عنوان دقیق‌ترین نوع دماسنج پزشکی شناخته می‌شوند.

انواع تب‌سنج دیجیتالی به دو صورت تماسی و غیرتماسی بوده که مکانیسم سنجش دما در هر یک از آن‌ها متفاوت است.

تب‌سنج‌های دیجیتالی تماسی

همانطور که از نامشان پیداست، اندازه‌گیری دما توسط این نوع دماسنج از طریق تماس با بخشی از بدن صورت می‌گیرد. تب‌سنج‌های دیجیتالی تماسی در سه نوع دهانی، مقعدی و زیربغلی موجود هستند.

تب‌سنج زیر زبانی (دهانی)

دماسنج‌های دیجیتالی دهانی در زیر زبان قرار می‌گیرند و در عرض چند دقیقه درجه حرارت را اندازه‌گیری می‌کنند. این نوع ترمومتر در کودکان بالای 3 سال و نیز بزرگسالان بیشترین دقت را دارد.

تب‌سنج مقعدی (رکتال)

دماسنج‌های مقعدی به دلیل دقت بالایی که دارند معمولاً برای نوزادان و کودکان خردسال مناسب هستند. با توجه به مکانی که تب‌سنج قرار می‌گیرد، استفاده از آن می‌تواند کمی دردناک باشد؛ از این رو، توصیه می‌شود از ترمومتر مقعدی با نوک انعطاف‌پذیر یا روان کننده‌ها مثل وازلین برای نوک آن استفاده شود.

تب‌سنج زیربغلی (آگزیلاری)

این نوع تب سنج به طور معمول برای نوزادان کمتر از 3 ماه استفاده می‌شود که اندازه‌گیری دما از طریق دهان برای آن‌ها امکان‌پذیر نیست. سنجش درجه حرارت بدن از طریق زیربغل دقت پایینی دارد. بنابراین، بسیاری از پزشکان توصیه می‌کنند یک درجه به مقدار اندازه‌گیری شده اضافه شود تا از این طریق بتوان دقت را بالا برد.

تب‌سنج‌های دیجیتالی غیرتماسی

برخلاف مدل تماسی، این نوع دماسنج‌ها نیازی به تماس با بدن ندارند و سنجش درجه حرارت بدن بواسطه فناوری مادون قرمز صورت می‌گیرد. تب‌سنج‌های دیجیتالی غیرتماسی به دو صورت گوشی (تمپانیک) و پیشانی (تمپورال) عرضه می‌شوند.

تب سنج گوشی (تمپانیک)

سنجش دما توسط دستگاه دماسنج مادون قرمز گوش بدین‌گونه است که دستگاه وارد کانال این قسمت از بدن شده و تابش‌های مادون قرمزی که از سمت غشای تمپان ساطع می‌شوند را به‌عنوان منبع حرارت اندازه‌گیری می‌کند. قرائت دما توسط این نوع تب‌سنج سریع و با دقت بالایی صورت می‌گیرد.

موقعیت دستگاه در گوش بسیار مهم است، زیرا نتایج اندازه‌گیری را تحت تأثیر قرار می‌دهد. ترمومتر در کانال‌های گوش کوچک یا خمیده به درستی قرار نمی‌گیرد. از این رو، تب‌سنج‌های گوشی برای کودکان زیر 6 سال توصیه نمی‌شود، زیرا سایز کانال گوش آن‌ها کوچک است. وجود انسدادهایی مانند جرم گوش نیز باعث ایجاد انحراف در نتایج می‌کنند.

تب‌سنج پیشانی دیجیتالی (تمپورال)

به‌عنوان دستگاه دماسنج مادون قرمز پوست نیز شناخته می‌شود. این نوع دماسنج از محبوبیت زیادی برخوردار است، زیرا قادر است دما را در چند ثانیه نشان دهد. این موضوع باعث شده تا از آن در فرودگاه‌ها، ایستگاه‌های قطار، مراکز خرید و دیگر مکان‌ها استفاده شود.

محل قرارگیری دماسنج پیشانی دیجیتالی تأثیر زیادی بر دقت و صحت نتایج دارد. توصیه می‌شود حسگر مادون قرمز در مجاورت شریان تمپورال یا سرخرگ گیجگاهی سطحی که محل قرارگیری آن بین لبه بیرونی چشم و خط مو است، قرار گیرد.

از دیگر عواملی که می‌توانند اندازه‌گیری درجه حرارت را تحت تأثیر قرار دهند می‌توان به باد، تعریق پیشانی، تابش مستقیم خورشید، دور یا نزدیک بودن دستگاه به پیشانی و پوشیدن لباس‌های ضخیم مثل کت و کلاه اشاره کرد.

تب سنج جیوه‌ای

به دلیل دقت بسیار بالا، دماسنج‌های جیوه‌ای در گذشته کاربرد فراوانی داشتند و به صورت دهانی، مقعدی یا زیربغلی قابل استفاده بودند. به دلیل مشکلات محیط زیستی و خطرات آن برای انسان، این نوع تب‌سنج امروزه کاربردی ندارد.

ترمومتر جیوه‌ای از شیشه ساخته می‌شود و انتهای آن یک مخزن که حاوی ماده‌ بسیار سمّی و خطرناک جیوه است قرار دارد. شکستن شیشه باعث آسیب به فرد و نیز خروج جیوه می‌گردد. علاوه بر مشکلات ایمنی، قرائت دما توسط آن‌ها دشوار است، زیرا دماسنج باید به مدت 3 دقیقه در محل باقی بماند.

تب‌سنج پیشانی نواری (لاستیکی)

ترمومترهای پیشانی نواری به‌عنوان کم ‌تهاجمی‌ترین و نیز کم ‌مخرب‌ترین شیوه برای اندازه‌گیری دمای بدن کودکان شناخته می‌شود. جهت قرائت درجه حرارت، نوار را بایستی به مدت یک دقیقه روی پیشانی نگه داشت تا رنگ در امتداد آن ثبت شود. عیبی که این نوع دماسنج دارد، دقت پایین است. از این رو، توصیه می‌شود یک درجه به مقدار اندازه‌گیری شده اضافه شود.

تب‌سنج آنلاین

امروزه اپلیکیشن‌های موبایلی طراحی شده‌اند که با کمک آن‌ها می‌توانید دمای بدن خود را به صورت آنلاین بسنجید. اپلیکیشن دماسنج به ترمومترهای دیجیتالی متکی هستند که از طریق بلوتوث به اپلیکیشن متصل می‌شوند. جالب است بدانید که این برنامه‌ها دمای محیط را اندازه‌گیری می‌کنند نه درجه حرارت بدن شما را. پس، نتایج آن‌ها قابل اعتماد نیستند.

تب‌سنج پستانکی

یکی دیگر از انواع تب‌سنج‌هایی هستند که برای نوزادان استفاده می‌شوند. مهم‌ترین مزیت این نوع ترمومتر، کاربرد آسان آن است. دماسنج‌های پستانکی معایبی دارند. یکی از مشکلات آن‌ها این است که باید تا 6 دقیقه بدون حرکت در دهان باقی بمانند. ثانیاً، به جای یک قرائت دقیق، تقریبی از دما را ارائه می‌دهند.

بهترین برند تب سنج

بررسی دمای بدن با کمک یک دماسنج پزشکی قابل اعتماد می‌تواند به مدیریت بیماری در خانه کمک شایانی کند. بیشتر دماسنج‌ها قادرند در عرض چند ثانیه، نتایج دقیقی ارائه ‌کنند. این سؤال ممکن است برای شما پیش آید که در میان انواع تب‌سنج‌هایی که تاکنون توضیح داده شدند کدام‌ یک بهترین و دقیق‌ترین است؟

در پاسخ به این سؤال باید گفت که ترمومترهای دیجیتالی به‌عنوان دقیق‌ترین نوع دماسنج شناخته شده‌اند. اما، بهترین دماسنج آن است که کاربردی آسان داشته باشد و اندازه‌گیری‌های صحیحی انجام دهد. همچنین، از یک برند قابل اعتماد تهیه شده باشد.

طرز استفاده از تب سنج دیجیتالی

کار با دماسنج‌های دیجیتالی راحت است و استفاده از آن‌ها را می‌توانید از طریق دستورالعمل‌هایی که همراه این محصول ارائه می‌شوند بیاموزید. نحوه استفاده از تب‌سنج دیجیتالی با توجه به نوع آن متفاوت است، زیرا برای قرائت دما باید در نقطه خاصی از بدن قرار گیرد. در ادامه، چگونگی کار با این وسیله توضیح داده می‌شود:

1- پیش از اندازه‌گیری، دست‌های خود را کاملاً شستشو داده و آن‌ها را خشک کنید. همچنین، دماسنج را تمیز و ضدعفونی کنید.

2- با توجه به نوع دماسنج، آن را در مکان مناسب خود قرار دهید. برای نمونه، اگر از مدل دهانی استفاده می‌کنید، نوک ترمومتر را زیر زبان گذاشته و دهان به حالت بسته باشد. اگر مدل تب‌سنج، زیربغلی است محل قرارگیری نوک آن در زیر بغل کودک می‌باشد.

3-  پس از قرار دادن ترمومتر، در حدود یک دقیقه صبر کنید تا اندازه‌گیری انجام شود. با شنیدن صدای دستگاه می‌توانید آن را بردارید و دما را قرائت کنید.

قیمت و خرید تب سنج

احتمالاً تا این بخش از مقاله با انواع دماسنج‌ها آشنا شده‌اید و با اطلاعاتی که دارید می‌توانید به خرید تب‌سنج اقدام کنید. توصیه می‌کنیم هنگام خرید این محصول به فاکتورهایی مثل نوع دماسنج، سن بیمار، سرعت گزارش نتایج، دقت دستگاه، راحتی کار با آن و بهره‌مندی از امکانات جانبی مثل حافظه توجه کنید.

بنیان تجارت تجر یکی از بزرگترین تأمین‌کنندگان دقیق‌ترین نوع دماسنج پزشکی یعنی دماسنج‌های دیجیتالی می‌باشد. محصولات ما متنوع بوده و از کیفیت بسیار بالا و هزینه بسیار مناسبی برخوردار هستند. پیش از خرید می‌توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا شما را از قیمت تب‌سنج مطلع سازند.

تب سنج: وسیله‌ای برای سنجش دمای بدن

در این مقاله سعی کردیم شما را با انواع دماسنج‌های پزشکی و نحوه کار با آن‌ها آشنا کنیم. همانطور که در این مقاله مشخص شد، تب‌سنج‌های دیجیتالی دقیق‌ترین نوع دماسنج‌های پزشکی هستند که در دو مدل تماسی (زیرزبانی، زیربغلی و مقعدی) و غیرتماسی (گوشی و پیشانی) عرضه می‌شوند.

در انتها، اگر پیرامون هریک از انواع دماسنج‌ها سؤالی دارید یا می‌خواهید اطلاعات خود را با ما به اشتراک بگذارید می‌توانید از بخش بیان دیدگاه‌ها استفاده کنید. همچنین، در نظر داشته باشید که پیشنهادات و نظرات شما می‌توانند به بهبود کیفیت مطالب کمک کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *