معرفی تجهیزات پزشکی, مقالات

لارنژیال ماسک؛ نحوه جای گذاری تا انواع آن

لارنژیال ماسک

ماسک هوایی لارنژیال یا  Laryngeal Mask Airway که با نام اختصاری LMA شناخته می شود، توسط بالد برین در سال 1980 ابداع و در سال 1987 به عنوان یک مدل تجاری مورد استفاده قرار گرفت، از این نوع ماسک به طور گسترده در طی چند سال اخیر به عنوان یک ابزار پیشرفته پزشکی استفاده می شود. در حقیقت هدف از گسترش و استفاده این نوع ابزار پزشکی ایجاد یک راه هوایی در بیماران به هنگام بیهوشی است که در ناحیه سوپراگلوت (Supraglottic) قرار می گیرد.

لارنژیال ماسک متشکل از یک لوله متصل به ماسک بیضوی شکل است که از طریق هوا باد شده و فرم حلق را به خود می گیرد، این نوع ابزار پزشکی از طریق دهان در حلق بیمار قرار داده می شود. در حقیقت استفاده از این نوع ابزار پزشکی سبب می گردد تا راهی امن جهت رساندن اکسیژن یا گاز بیهوشی به ریه بیمار حین جراحی میسر شود.

ماسک لارنژیال کاف دار دو نوع مختلفی است که به دو صورت اند یکی نوع آن نیاز به باد شدن از طریق سرنگ هوا را دارد و نوع دیگر بدون نیاز به باد شدن به صورت خودکار فرم حلق را به خود می گیرد.

انواع ماسک لارنژیال

انواع مختلفی از این نوع ماسک موجود می‌باشد که به تفصیل در زیر توضیح داده شده‌اند:

ماسک لارنژیال کلاسیک

این نوع ماسک ساخته شده از یک لوله با ماسک بادی می‌باشد. فاقد لاتکس بوده و حاوی یک لبه سیلیکونی است. ماسک دارای یک کاف بادی مسطح بوده که شکل آن همانند گلابی است و جلوی آن باز است. در صورتی که به درستی قرار گیرد، دهانه، گلوت را می‌پوشاند و انتهای پروگزیمال (Proximal) با پایه زبان در جهت مخالف قرار می‌گیرد. هم‌چنین، لبه انتهایی در برابر اسفنکتر فوقانی مری قرار می‌گیرد و یک مهروموم ایجاد می‌کند. یکی از ویژگی‌های این نوع ماسک، استفاده مجدد از آن است. طبق برآوردی که انجام گرفته است، از زمانی که ماسک کلاسیک به دنیا معرفی شده است بیش از 200 میلیون بار مورد استفاده واقع شده است.

ماسک لارنژیال ProSeal

این نوع ماسک در سال 2000 معرفی شد و درواقع نسخه اصطلاح شده ماسک کلاسیک است. علاوه بر این‌که در آن یک لبه سیلیکونی برای ایجاد مهروموم در اطراف حنجره در نظر گرفته شده است، نوک انتهایی دارای یک دریچه تخلیه مری است که برای ارتباط با دستگاه گوارش طراحی شده است. پورتی که در این نوع ماسک تعبیه شده است امکان سانکشن را فراهم می‌کند که خود خطر آسپیراسیون یا استنشاق از محتوای موجود در معده را به طور بالقوه کاهش می‌دهد.

زمان جای‌گذاری آن در مقایسه با ماسک کلاسیک بیشتر است اما، توانایی مهروموم سازی قوی‌تری دارد. در صورتی که ماسک به خوبی قرار نگرفته یا نشتی داشته باشد، هوای خروجی از دهانه مری قابل تشخیص است. مهم‌ترین مشکلاتی که این نوع ماسک می‌تواند به همراه داشته باشد عبارتند از: قرارگیری نامناسب، ادما (edema) حنجره و انسداد راه هوایی.

ماسک لارنژیال Fastrach

ماسک لارنژیال Fastrach نسخه اصلاح شده ماسک کلاسیک است به گونه‌ای که در آن قسمت بالایی لوله حذف شده است. باقی‌مانده لوله دارای یک هسته فلزی به همراه یک دستگیره است که از آن برای قرار دادن در انتهای پروگزیمال استفاده می‌شود. پس از این‌که راه هوایی با این نوع ماسک ایجاد شد، لوله‌های نای را می‌توان از طریق کانال فلزی مورد استفاده قرار داد که به دلیل راه هوایی، مدیریت آن دشوار است. از مهم‌ترین ویژگی‌های این نوع ماسک می‌توان به استفاده آسان از آن اشاره کرد، به گونه‌ای که طبق پژوهشی که با استفاده از مدل‌های آدمک صورت گرفت نشان داده شد اپراتورهای باتجربه و بی‌تجربه توانستند در اولین تلاش خود پس از مشاهده یک نمایش 60 ثانیه‌ای، ماسک‌گذاری را با موفقیت انجام دهند. هم‌چنین، درمواردی این نوع ماسک نجات دهنده هستند.

ماسک لارنژیال C-Trach

ماسک لارنژیال C-Trach نسخه اصلاح شده ماسک Fastrach است که حاوی فیبر نوری بوده و هدف استفاده از آن، نمایش واقعی گلوت است. این نوع ماسک بیشتر برای افراد چاق که راه هوایی در آن‌ها دشوار است توسعه یافته شده است.

ماسک لارنژیال یک بار مصرف

این نوع ماسک در سه نوع مختلف وجود دارد که شامل LMA-Unique، Portex Soft-Seal و ماسک حنجره Ambu (که امروزه با نام AuraOnce شناخته می‌شود) است. ماسک نوع LMA-Unique شباهت زیادی به ماسک‌های یک بار مصرف کلاسیک دارد. ماسک‌ها از نوع  Portex Soft-Seal فاقد لبه سیلیکونی است. ماسک حنجره Ambu دارای یک انحنای سفت در لوله اصلی است که هدف استفاده از آن، تطابق بیشتر با آناتومی اوروفارنکس (Oropharyngeal Anatomy) است. طبق مطالعاتی که صورت گرفته است نشان داده شده است که استفاده از ماسک‌های یک بار مصرف آسان بوده و زمان کمتری برای جای‌گذاری آن‌ها نیاز است.

ماسک ساخته شده از PVC

ماسک‌های ساخته شده از مواد PVC از یک کاف بادی به همراه یک لوله انعطاف‌پذیر تشکیل می‌شوند که هدف استفاده از آن‌ها، محافظت از راه‌های هوایی بیماران با تنفس خود به خود یا تنفس فشار مثبت است. یک بار مصرف بوده و برای بیماران در حالت بیهوشی، مراقبت‌های ویژه و هم‌چنین کمک‌های پزشکی فوری قابل استفاده هستند. این نوع ماسک از ویژگی‌هایی برخوردار بوده که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است:

از پلاستیک PVC گرید پزشکی تولید می‌شوند ، استریل شده هستند، یک بار مصرف بوده، فاقد لاتکس و حساسیت است، دارای کاف نرم جهت تسهیل در باد شدن می باشد، دارای اتصال دهنده 15 میلیمتری است و در سایزبندی‌های مختلف موجود است

انواع سایز ماسک لارنژیال

سایزهای مختلفی از ماسک لارنژیال موجود است که با توجه به سن و وزن بیمار می‌توانند متفاوت باشند. سایز ماسک بین 1 تا 5 متغیر است. جدول زیر راهنمای سایزهای مختلف ماسک را نشان می‌دهد.

سایزوزن (کیلوگرم)گروه سنیحجم کاف (میلی متر)
10 تا 5اطفال4
210 تا 20خردسال10
330 تا 50کودکان20
450 تا 70بزرگسالان30
570 تا 100بزرگسالان40

نحوه جای گذاری ماسک لارنژیال

قبل از جای‌گذاری ماسک لارنژیال بهتر است اقداماتی صورت گیرد. یکی از آن‌ها، اطمینان حاصل پیدا کردن از سالم بودن تمامی اجزای ماسک به ویژه کاف آن است. استفاده از ماسک‌های خراب می‌تواند عواقبی برای بیمار به همراه داشته باشد. هم‌چنین، ممکن است بیمار در شرایطی قرار داشته باشد که احتمال می‌رود به ستون فقرات و گردن او آسیب رسد. در این حالت، جای‌گذاری ماسک می‌بایست بدون حرکت ستون فقرات بیمار انجام شود. از دیگر مواردی که باید به آن توجه داشت این است که بیمار کاملاً بیهوش باشد، زیرا در غیر این‌صورت بیمار ممکن است با تهوع یا آسپیراسون مواجه شود.

علاوه بر آن، بیمار را با استفاده از دستگاه BVM به مدت دو دقیقه تهویه و اکسیژن‌رسانی کنید. پس از آن‌که نکات بیان شده در بالا رعایت شد، می‌بایست سایز ماسک انتخاب شود که این موضوع با توجه به پارامترهای مختلفی نظیر سن، جنس، وزن و غیره صورت می‌گیرد.

بعد از آن‌که ماسک با سایز مناسب انتخاب شد، کاف آن را با قرار دادن روی یک سطح تمیز تخلیه کرده و قسمت پشتی آن را با ژل لوبریکانت محلول در آب آغشته کنید. برای انجام عمل جای‌گذاری، فک و گردن بیمار را در حالت قائم قرار داده و آن را با استفاده از انگشت سبابه به داخل حلق ببرید. به این حالت، بوییدن یا Sniffing گفته می‌شود. نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که فرو بردن ماسک درون حلق باید تا جایی صورت گیرد که مقاومت داخلی آن نسبت به این عمل احساس شود. پس از آن‌که عمل جای‌گذاری انجام شد، حجم مناسبی از کاف را باید با هوا پر کرد، که این موضوع براساس سایز ماسک تعیین می‌شود. در پایان، ماسک را با استفاده از گاز و بانداژ در اطراف دهان و گردن تثبیت کنید.

نحوه جای گذاری ماسک لارنژیال

اثر بخشی ماسک لارنژیال

ماسک لارنژیال برای بیمارانی کاربرد دارد که نمی‌توان از روش لوله‌گذاری تراشه برای آن‌ها استفاده کرد. طبق پژوهشی که در رابطه با اثربخشی ماسک‌های لارنژیال صورت گرفت مشخص گردید استفاده از ماسک برای بیمارانی که روش لوله‌گذاری تراشه در آن‌ها با شکست مواجه شده است می‌تواند اثربخشی بالایی داشته باشد. در تمامی مواردی که استفاده از روش لوله‌گذاری تراشه با شکست روبرو شد، لارنژیال ماسک با سایز 4 بدون استفاده از داروی شل کننده عضلانی با موفقیت برای بیماران استفاده گردید. طبق نتیجه بدست آمده از این پژوهش، استفاده از ماسک برای 24 بیمار اثربخشی خیلی خوبی (96 درصد) داشته است. یک مورد باقی‌مانده نیز نیاز به حضور متخصص بیهوشی داشته است.

عوارض استفاده از لارنژیال ماسک

استفاده از ماسک‌های لارنژیال می‌تواند با عوارضی همراه باشد که مهم‌ترین آن‌ها در زیر اشاره شده است:

  • انسداد
  • تحریک موضعی
  • ادما ریوی (وجود بیش از حد مایعات در ریه‌ها)
  • آسپیراسیون یا استنشاق از محتوای درون معده
  • پاسخ ملایم نظیر افزایش ضربان قلب و هوشیاری
  • باریک شدن مجاری هوایی و دشوار شدن تنفس (انقباض برونش)
  • اسپاسم تارهای صوتی که باعث دشوار کردن تنفس یا گفتار می‌شود (اصطلاحاً لارنگوسپاسم نامیده می‌شود)

خرید و قیمت لارنژیال ماسک

همان‌طور که بیان شد، استفاده از ماسک لارنژیال به دلیل ویژگی‌هایی منحصر به فرد آن در مراکز درمانی نظیر بیمارستان‌ها و مراکزی که در آن‌ها عمل جراحی صورت می‌گیرد یک نیاز محسوب می‌شود. در مواردی نیاز است که تنفس بیمار حین عمل جراحی و زمانی که در بیهوشی کامل به سر می‌برد می‌بایست حفظ شود. علاوه بر آن، مواقعی وجود دارد که نمی‌توان از لوله‌گذاری تراشه‌ای برای بیماران استفاده کرد یا طبق پژوهش صورت گرفته در دانشگاه علوم پزشکی گیلان، استفاده از آن‌ها فاقد اثربخشی برای بیماران است. در این گونه شرایط، نقش ماسک‌های لارنژیال پررنگ‌تر می‌شود.

شرکت بنیان تجارت تجر یکی از شرکت‌های پیشرو در ایران در زمینه تأمین و فروش ماسک‌های لارنژیال در سایزها و برندهای مختلف است. این شرکت آماده ارائه خدمات به مشتریان گرامی است. این عزیزان می‌توانند علاوه بر ثبت سفارش ماسک‌های لارنژیال، سایر تجهیزات آزمایشگاهی و پزشکی مورد نظر خود را نیز خریداری کنند. به دلیل نوسانات ارز، از مشتریان عزیز تقاضا می‌شود جهت استعلام به روز قیمت‌ها با شماره‌های ثبت شده در وبسایت شرکت تماس حاصل فرمایند.

سوالات متداول ماسک لارنژیال

منابع

https://journals.lww.com/bronchology/fulltext/2007/07000/laryngeal_mask_airway__use_and_clinical.11.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/Laryngeal_mask_airway

https://pubs.asahq.org/anesthesiology/article/92/2/631/38161/An-Easy-Formula-to-Remember-the-Laryngeal-Mask

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *